Megosztás
2015.11.26. |

Párbeszéd Magyarországért (PM) az Alapvető Jogok biztosához fordul, Kövér László 9/2013-as házelnöki rendelkezése miatt. Az RTL Klub Parlamentből és a Képviselői Irodaházból való teljes kitiltása visszaélés a házelnöki jogokkal, mert aránytalanul korlátozza a sajtószabadságot.



A házelnöki rendelkezés vegyes rendelkezéseinek 12. §.-a lehetőséget ad a házelnöknek, hogy a rendelkezés bármely pontjának megsértése esetén, jogában áll korlátozni, mind a sajtó, mind bárki más, Parlamentbe való belépését. A PM szerint azonban ez a Kövér László alkotta 9/2013-as házelnöki rendelkezés a jelenlegi formájában számos visszaélésére ad lehetőséget, amelyre jó példa az RTL Klub Parlamentből való kitiltása is. A házelnöki rendelkezés ugyanis nem szabályozza normatívan az esetleges szabálytalanságok szankcionálhatóságát, így a sajtószabadság akár önkényes és aránytalan korlátozását teszi lehetővé a házelnök számára.

A PM az Alapvető Jogok biztosához fordul, hogy vizsgálja meg a házelnöki rendelkezésnek a médiát sújtó passzusait, és szólítsa fel Kövér Lászlót annak módosítására és az RTL Klub kitiltásának visszavonására. 

A PM korábban feljelentést tett  ismeretlen tettes ellen, mivel álláspontunk szerint az ellenzéki média kitiltása felveti a hivatali visszaélés gyanúját is.

 

Budapest, 2015. november 26.
Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, PM-társelnök