Megosztás
2016.3.31. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem lepődött meg azon, hogy a Fidesz népszavazási törvénye szerint nem dönthetnek az emberek az Alapjövedelem bevezetéséről. Mégis szavazhatnak erről a kérdésről: a következő választáson a PM-re, az Alapjövedelem pártjára adott voksok egyértelmű kiállást jelentenek az ügy mellett.

 

A PM üdvözli, hogy újabb - parlamenten kívüli - párt zárkózott fel mellé az Alapjövedelem támogatásában. A konkrét népszavazási kérdés ugyan szakmailag nem megalapozott, de a társadalmi üzenete nagyon is az: elég volt a nyomorból, a kiszolgáltatottságból, az alacsony jövedelmek csapdájából.

 

A PM pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be költségvetési számításokkal alátámasztott Alapjövedelem-programját, amely szerint felnőtteknek 50 ezer, gyerekek után 25 ezer forint jövedelmet tudnánk garantálni, miközben a kis-közepes keresetűek nettó bére 31 ezerrel nőne, az ország eladósodása nélkül.

 

Az első tapasztalatok alapján sikeresnek tűnik az a garantált minimumjövedelem program is, amelyet Karácsony Gergely polgármester, a PM társelnöke, és Szabó Rebeka, szociális ügyekért felelős PM-es alpolgármester vezetett be Zuglóban. Bár a konkrét megoldásokat tekintve a garantált minimumjövedelem távol áll az Alapjövedelemtől, a mögöttes elv ugyanaz: húzni kell egy vonalat, ami alá nem csúszhat senki. De az Alapjövedelem több ennél: egy biztos alap, amelyre mindannyian számíthatunk.

 

Budapest, 2016. március 31.

a PM szóvivője