Megosztás
2013.3.13.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA), hogy hozza nyilvánosságra az összes műsorgyártással kapcsolatban kötött szerződését - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely utalt arra, hogy a parlamentben is többször is szóvá tette, "a közmédia évi közel nyolcvanmilliárdos költségvetése felett - a törvények értelmében - nincsen semmiféle valós társadalmi kontroll". Hozzátette, annak sincsen garanciája, hogy ezeket az összegeket átlátható módon költik el, mert a többpárti kuratóriumnak illetve a Közszolgálati Testületnek semmiféle befolyása nincs a döntésekre. A Közszolgálati Költségvetési Tanácsról pedig lényegében semmit nem tud a közvélemény - folytatta. A pénz legnagyobb részével gazdálkodó MTVA a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa alá van rendelve, de a médiatanács felügyelőbizottságában "Szalai Annamáriának a lekötelezettjei ülnek" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Hozzátette: a felügyelőbizottság elnöke Márton Géza, a "szakmai előélete alapján rejtély, hogy hogyan került ide". Szintén a felügyelőbizottság tagja Ladvánszky György, aki a "2009-es rádiófrekvencia-botrányban Szalai Annamária tettestársa volt egy, azóta a bíróság által jogerősen törvénytelennek kimondott pályázat lebonyolításában" - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő kiemelte, hogy az átlátszó.hu a közelmúltban - egy kiszivárogtatás révén - nyilvánosságra hozta a közmédia egyes szerződéseit, ezeket a közmédia vezetése eddig nem cáfolta, "tehát valószínűleg nem esnek messze a valóságtól". Karácsony Gergely azt mondta, "úgy tűnik, hogy a kirúgások után most a kiszervezések időszaka jön a közmédiában", ahol a vele szoros szervezeti átfedésben lévő cégek "halálra keresik magukat". A honlap adatait idézve közölte: 2012-ben Kálomista Zsuzsa, az MTVA filmbeszerzési igazgatója férjéhez köthető cégek körülbelül egymilliárd forintos megbízatást kaptak. Összesen 1,5 milliárd forintot kapott az a két cég, amelyek közül az egyiket az MTVA korábbi vezérigazgatója, míg a másikat az MTVA korábbi vezérigazgató-helyettese vezeti - tette hozzá. Elmondta, hogy az MTVA volt vezérigazgatója, Fazekas Csaba által vezetett Hung-Ister Filmprodukció Zrt. arról is ismert, hogy a "Szerencsejáték Zrt. által elrendelt műsorokon milliárdokat kaszált". A cég a "Simicska-Nyerges céghálóhoz tartozik" - tette hozzá.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint ahol közpénzről van szó, ott csak az átlátható gazdálkodás az egyetlen elfogadható eljárás. Emiatt a politikus felszólította az MTVA vezetését, hogy hozzon nyilvánosságra minden, a műsorgyártással kapcsolatban kötött szerződést. Karácsony Gergely emellett írásbeli kérdést nyújt be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, amelyben azt akarja megtudni, hogy "miért ennyire átláthatatlan" annak a költségvetési tanácsnak működése, amelybe az ÁSZ is delegált két tagot. Emellett arra is felszólítja az ÁSZ elnökét, hogy vizsgálja meg az MTVA gazdálkodását. Az ellenzéki politikus végül elmondta, újra benyújtja a parlamentnek javaslatát, amelyik az MTVA működésének felügyeletét a médiatanács helyett az ellenzéki tagokat is magába foglaló kuratórium alá helyezné.