Megosztás
2014.8.9. |

Az Együtt-PM Szövetség megdöbbentőnek tartja, hogy sajtóinformációk szerint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti szervezete pénteken egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló, hétfőn megkötött megállapodást, és a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányos megállapodás-változatot hagyott jóvá.

Üdvözöljük, és fontos lépésnek tartjuk, hogy az MSZP elfogadta Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet, de a hétfőn megkötött megállapodás csomag bárminemű egyoldalú megváltoztatása aláássa az ellenzéki pártok közötti bizalmat. Meggyőződésünk szerint a közösen kialakított megállapodástól csak közösen lehet eltérni. Az MSZP komolyan vehetőségét veszélyezteti, hogy egyes budapesti kerületi szervezeteinek egyéni érdekei miatt nem tudja érvényesíteni a hétfőn megkötött megállapodást.

Mindez azért különösen sajnálatos, mert az elmúlt hetekben több alkalommal az MSZP kérésére hosszabbodott meg a tárgyalási folyamat, csúszott a kampánykezdés. Tegnap a budapesti ellenzéki választók végre fellélegezhettek. A – tavasszal kudarcot vallott – teljes összefogás helyett a győzelmeket maximalizáló, alkalmas embereket megfelelő helyen indító, az ellenzéki polgármesterek számát 2014 őszén megsokszorozó budapesti megállapodás született, amely minden részletre kiterjedt.

Az MSZP mostani érthetetlen viselkedése egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti.

Mindezek miatt az Együtt-PM Szövetség választ vár az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott? Felszólítjuk a szocialista pártot, hogy a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsa a megállapodást! Ez a teljes megállapodás felrúgását jelentené. Tartsák be a megegyezést annak érdekében, hogy a polgárok ősszel több ellenzéki polgármestert tudjanak megválasztani, a jelenlegi korrupt fideszes városvezetők helyett.

Az Együtt-PM Szövetség szándéka az, hogy hétfőn azt a megállapodást írják alá a három politikai erő képviselői, ami múlt hétfőn kialakult. Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten.

 

Budapest, 2014. augusztus 9.

Együtt-PM Szövetség