Megosztás
2016.11.12. |

A Párbeszéd közismerten elkötelezett az előválasztások iránt. Ezért kezdeményeztünk tárgyalásokat október 23-át követően a demokratikus ellenzéki pártokkal, hiszen meggyőződésünk, hogy enélkül nem lehetséges a rezsimváltás. Több fordulónyi tárgyalás után most úgy véljük, csak akkor van értelme a folytatásnak, ha minden fél a választók számára is egyértelműen és nyilvánosan elköteleződik az előválasztás mellett.


A Párbeszéd azért áll az előválasztás mellett, mert a lehető legfontosabbnak tartjuk, hogy egy demokratikus eljárás keretein belül, maguk az állampolgárok dönthessenek a 2018-as választásokon induló ellenzéki jelöltek kiválasztásáról.

Úgy véltük, konszenzus van abban, hogy a 2014 előtti együttműködés hibáiból tanulva nem szabad zárt ajtók mögötti, az emberek feje fölötti alkuk alapján, a választók akaratát megkerülve nekivágni a következő választásnak. Ehelyett egy demokratikus és nyílt folyamat során, az előválasztás intézményét használva kell alternatívát kínálnunk az országnak.

Sor került több, előrelépést ígérő tárgyalási fordulóra, és számos pontban sikerült megismerni egymás álláspontját. Azonban eljutottunk egy pontig: úgy ítéljük meg, eljött az ideje annak, hogy a felek mindenki számára egyértelműen és nyilvánosan elköteleződjenek egy nyílt, demokratikus előválasztási folyamat mellett annak érdekében, hogy közösen tovább tudjunk haladni a megkezdett úton. 

Amennyiben a tárgyaló felek egyértelműen, a nyilvánosság előtt jelzik elköteleződésüket, lehetségesnek tartjuk, hogy sor kerüljön egy alapelveket és feltételeket rögzítő közös nyilatkozat megalkotására és elfogadására.

Ha ez megvalósul, akkor valóban létrejöhet egy olyan demokratikus előválasztás, amely megnyitja a kapuit mindazon demokratikus ellenzéki pártok, civilek, társadalmi mozgalmak előtt, amelyek a rezsimváltáson keresztül tenni akarnak azért, hogy felépülhessen egy új, élhető, demokratikus és szolidáris Magyarország.

Hiszünk abban, hogy a 2018-as győzelemhez nem a 2014-es kudarcmásolása vezethet el.


Budapest, 2016. november 12.
Karácsony Gergely és Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnökei

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!