Béres András
Megosztás
2017.3.28. |

Tarlós István csak védekezik és valótlanságokkal vagdalkozik, azért, hogy a Római-parti védmű titokban összetákolt, környezetpusztító terveit villámgyorsan megszavazzák. A Párbeszéd szerint az évek óta tartó huza-vona Tarlós és a főváros bűne. A párt többször is hiába kezdeményezte a főváros, és a III. kerület vezetésénél a lakosság valódi bevonását és népszavazás kiírását a Rómairól. Tarlós számára láthatóan egy dolog számít: a partmenti 70 hektár megvédése bármi áron, akár úgy is, ha teljesen elpusztítják a természetközeli part ökoszisztémáját és a Római mai stílusát.

Tarlós István azt állítja, hogy a szakma határozza meg a nyomvonalat. Valójában a „szakma” csak a  főváros megrendeléseit teljesíti. Így készült  egy egyoldalú összehasonlító tervtanulmány, amelyet máig nem sikerült részletesen nyilvánosságra hozni. A fővárosi képviselők a jövő héten ezért  lesznek kénytelenek információhiányban szavazni két kidolgozatlan nyomvonalról.

Tarlós szerint a természetpusztítást ellenző civilek riogatnak, uszítanak és felelőtlenek. Ezzel szemben a valóság az, hogy ő riogat az árvízzel, és úgy tesz másokat felelőssé, hogy a hullámtér beépítésekor 16 évig III. kerületi polgármester volt, és 2010 óta a Fidesz teljhatalma mellett semmilyen politikai ellenállás nem akadályozta őt, mégsem született megoldás. Sajnos csak egy  egyoldalú, titkosított, „összehasonlító” tanulmányra futotta. 

Tarlós szerint a védművet csak a parton ésszerű megépíteni, ezzel szemben műszakilag bármely nyomvonalon építhető, és az árvízvédelem mellett lenne lehetőség más, környezetvédelmi, partrendezési  szempontok figyelembe vételére.

Tarlós szerint 7 milliárddal többe kerül, ezzel szemben egy érezhetően izzadságszagú összehasonlításból sikerült kihozni a megrendelt eredményt: dupla közmű kiváltással,  35%-os „projektigazgatási díjjal” 7 milliárddal drágább a Királyok útja-Nánási úti nyomvonal. Ha  pontos is lenne ez a számítás, még akkor is átgondolandó, hogy megér-e ennyit a Római-part megmentése, miközben 200 milliárdot tudunk költeni a Puskás Stadionra. 

Tarlós szerint az egyeztetéseket nem lehet a végtelenségig húzni. Ez így igaz. Kérdés, hogy a Főpolgármester úr mivel múlatta az időt az elmúlt 7 évben, amikor akadálytalanul kidolgozhattak volna egy vállalható tervet? A kérdés tehát nem azért sürgető, mert jön az ár, hanem azért, mert évtizedek óta nem sikerült kidolgozni a part valódi, komplex fejlesztésének tervét sem.

Budapest, 2017. március 28.
Béres András
a Párbeszéd óbudai önkormányzati képviselője

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!