Megosztás
2014.11.11. |

 

Az I. kerületben kialakult, a hajléktalansággal összefüggő problémakör rendezésére határozati javaslatot nyújtottunk be az önkormányzathoz

 

A kerületi önkormányzatok kötelessége a hajléktalanok számára nappali melegedőt biztosítani, de ez a kerületben nem megfelelő, nincs elegendő férőhely. Az eddig alkalmazott rendészeti módszerek, a folyamatos rendőri zaklatás, és a padok elbontása nemcsak embertelenek, de eredménytelenek is voltak, ezért új, jobb megoldásokat kell keresni.

 

A téren élő emberek a jéghegy csúcsát jelentik: rendszeres jövedelemmel rendelkező, de piaci lakásbérlésre esélytelen családok ezrei váltak és válnak folyamatosan hajléktalanná azért, mert nincs elegendő szociális bérlakás. Mindeközben a kerületben lévő lakások 10-15%-a üresen áll.

 

A javaslat értelmében az önkormányzat megvizsgálja a kerületi nappali hajléktalan-ellátás bővítésének, egy nappali melegedő felállításának lehetőségét. Célzott programot dolgoz ki a Batthyány téri helyzet kezelésére, együttműködést kezdeményez civil és egyházi szervezetekkel is. A szociális bérlakás-állomány bővítése céljából megvizsgálja a magántulajdonú, de régóta üresen álló lakások bevonásának lehetőségeit: feleleveníti a „lakásért életjáradékot” programot, és szerződéses rendszerben az ebben partner tulajdonosok lakását az önkormányzat szociális bérleti díjért kiadja rászoruló családoknak. 

 

Budapest, 2014. november 11.

 

Váradiné Naszályi Márta,

a PM I. kerületi önkormányzati képviselője