Philippe Lamberts
Megosztás
2014.6.11. |

Jávor Benedek: Philippe Lamberts régi barátunk, számtalanszor járt Magyarországon, az elsők között volt az európai zöld politikában, aki személyes jelenlétével is segítette a zöld politika lábra kapását Magyarországon. Tavaly februárban a PM alakuló ülésére küldött üdvözlő üzenete el is hangzott az eseményen. Legutóbb idén januárban látogatott meg minket, a Green Jobs Summit 2014 előadójaként. Kevesen tettek annyit az Európai Parlamentben azért, hogy felhívják a figyelmet a válságkezelés és a gazdasági kormányzás hibáira. Kevesen értik annyira, mint ő, hogy Európa politikai válságára, az euroszkepticizmus és a szélsőséges pártok előretörésére az Európát megerősíteni de egyben megújítani akaró zöld politika a válasz.

 

Rebecca Harms, aki eddig is - Daniel Cohn-Bendit mellett - a zöldek társ-frakcióvezetője volt, a német zöldek egyik legendás alakja, aki az antinukleáris mozgalomból érkezett a zöld politikába, és a mai napig elkötelezetten küzd az elhibázott nukleáris beruházások ellen. Többször járt Pakson is, legutóbb együtt látogattuk meg az atomerőművet tavaly októberben. Rebecca emellett az EP Ukrajnai delegációjának vezetője, személyesen követte végig a téli ukrajnai tüntetéseket, a Majdanon csak Mrs. Europe-ként emlegették.

 

Két kiváló politikust és kiváló embert választottunk ma a zöld frakció élére.

 

(képek: Rebecca Harms tüntetőkkel a Majdanon Kijevben; illetve Philippe Lamberts előad a Green Jobs Summit 2014-en, Budapesten)