Szabó Tímea
Megosztás
2018.10.25. |

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a parlamentben kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát arról, hogy hogyan lehetséges, hogy 1,7 milliárd forintért megrendelt tíz helyett csak egy mammográfiás szűrőbusz készült el az előírt júliusi határidőig.

 

A képviselő kérdésére Rétvári Bence elismerte, hogy a fennmaradó kilenc buszt közel egyéves csúszással, jövő áprilisban adják majd át. Az államtitkár viszont nem adott választ arra, hogy miért van a csuszás, illetve, hogy hogyan került ez a közbeszerzés egy Pintér Sándor belügyminiszterhez közeli céghez, mely többek között adatközpontok létesítésével, biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozik, egészségüggyel egyáltalán nem.

 

A kormányt a csúszásért kiemelt felelősség terheli, miután itthon évente több, mint kétezer nő hal meg mellrák miatt, ezzel a vezető daganatos halálnak számít a nők körében. A szűrőberendezések hiánya miatt pláne elfogadhatatlan Rétvári állítása, mely szerint azért halnak meg ilyen sokan mellrákban, mert a nők nem hajlandóak szűrésre menni. Tavaly öt kórházban romlottak el a mammográfiás berendezések, ami miatt féléves várólisták alakultak ki.

 

A Párbeszéd felszólítja Orbán Viktort és kormányát, hogy vegye végre komolyan a mellrák megelőzését, és garantálja a magyar emberek biztonságát és gyógyuláshoz való jogát.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlés képviselője és társelnöke

Budapest, 2018. október 25.