Megosztás
2016.11.10. |

Adócsökkentést ígért a cégeknek, de a dolgozók csak a munkáltatók kegyéből kaphatnának magasabb bért Orbán Viktor szerint. A társasági adók és céges járulékok kiesése a költségvetésből megszorításokat jelent a kiadási oldalon, aminek mindannyian a vesztesei leszünk. A Párbeszéd e helyett az emberekbe való befektetést és az Alapjövedelmet ajánlja, ami negatív adót jelent a kis- közepes keresetű dolgozóknál.
 
A Fidesz-elnök szerint a vállalatok versenyképességébe, a Párbeszéd szerint az emberekbe kell befektetni ahhoz, hogy sikeres ország legyünk, ahol dinamikusan emelkednek a fizetések is.

A Fidesz receptje nem működik: Magyarország egyre lejjebb csúszik a versenyképességi listákon, mégpedig a politikai kockázatok mellett az egészségügy és az oktatás egyre romló teljesítménye és az alacsony bérek miatt.

A béremelés szükségességét végre sikerült beláttatnunk Orbánnal, de a lényeget még mindig nem érti: nem a vállalatok kegyéből, hanem az adórendszer átszabásával és az Alapjövedelem bevezetésével, közvetlenül kell magasabb jövedelemhez juttatni az embereket. A fentre adott kedvezmények lecsorgására várni bizonyítottan hiábavaló; ez a bukott neoliberális gazdaságpolitika egyik legsúlyosabb tévedése.

Fel kell végre számolni az egykulcsos adót is, ami a többségnek adóemelést, a legjobban keresőknek viszont akár havi többszázezres pluszpénzt is jelentett. Olyan gazdasági rend kell, ahol mindenki számít!

 

Budapest, 2016. november 10.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

Mindenki számít!
Csatlakozz!