Megosztás
2014.7.5.

Elutasítjuk a kirekesztés és a gyűlölet minden formáját!

 

Az Együtt-PM egy olyan politikai közösség, melynek tagjai elutasítják a kirekesztés és a gyűlölet minden formáját. Mindezekért az Együtt-PM számos politikusa és aktivistája részt vesz a mai Budapest Pride felvonuláson, céljaikért pedig minden körülmények között kiállunk.

 

Ma Magyarországon egyre több társadalmi csoport szenved el kollektív jogsérelmet és kirekesztést. Egyre kevesebben vannak azonban azok, akik mások vagy akár önmaguk érdekében fel merik emelni a szavukat. Sajnos kevesen vannak, akik nevüket és arcukat merik adni egy olyan ügy képviseletéhez, amely a kormány vagy a társadalom egyes rétegeinek álláspontjával szembe helyezkedik.

Az LMBT-közösség tagjai tiszteletet érdemelnek, mert „másságuk” felvállalásával, és jogaik követelésével példát mutatnak más hátrányos helyzetbe került társadalmi csoportok számára is.

Az Orbán-kormány szimbolikus lépések sorozatával fejezte ki a megszokottól eltérő szexuális orientáció elutasítását. Az Alaptörvényben a hagyományos házasságra szűkítette a család fogalmát. Ezzel egyébként nemcsak a melegeket, hanem többek között az együtt élő heteroszexuális párokat, vagy épp az unokáikat nevelő nagyszülőket is diszkriminálta. Ráadásul a bejegyzett élettársi kapcsolatot – mely az egynemű párok számára a házassághoz hasonló törvényi formát teremtett – kivette a Polgári Törvénykönyvből. Sajnos, azt is láttuk már, hogy a kormány a legtöbb esetben nem határolódik el a hozzá közel álló közéleti személyiségek, vagy épp miniszterelnöki főtanácsadók súlyosan homofób megnyilvánulásaitól.

Az Együtt-PM által alkotott politikai közösség tagjai abban hisznek, hogy senkit sem érhet diszkrimináció amiatt, hogy kit választ párjának. Abban hiszünk, hogy minden gyermek egyenlő, függetlenül attól, hogy a szülei milyen együttélési formát választottak maguk számára. Elutasítjuk az Alaptörvény kirekesztő családfogalmát, és szorgalmazzuk, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat ismét családjogi intézmény legyen. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét megnyissák a bejegyzett élettársak részére, illetve a bejegyzett élettárs vér szerinti gyermeke felett a másik élettárs szülői felügyeleti jogot kaphasson.

Mindezekért az Együtt-PM számos politikusa és aktivistája részt vesz a mai Budapest Pride felvonuláson, céljaikért pedig minden körülmények között kiállunk.

 

Budapest, 2014. július 5.

Együtt-PM Szövetség