Megosztás
2013.10.3.

A Greenpeace és további civil szervezetek nyílt levélben kérik a vidékfejlesztési minisztert, hogy érvénytelenítse a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ halálos ítéletét jelentő földpályázatok eredményeit. Az Együtt – PM támogatja a civil tiltakozást, és kikéri a pályázatok értékelési pontszámait a Földalapkezelőtől.

Miközben Magyarországon az ökológiai termesztésbe vont földterület folyamatosan csökken, most újabb 452 hektárt hasít ki belőle az állami földet új földesurainak elosztogató kormány. A több mint két évtizedes múltú, nonprofit Kishantosi Vidékfejlesztési központ területét tíz részben pályáztatták meg, ám egyiket sem nyerték meg a Központ eddigi működtetői, mivel nem volt feltétel az ökológiai művelés. Helyettük nagyüzemekben érdekelt, vagy mezőgazdasági termelést eddig nem folytató cégek kapták meg az értékes, vegyszermentes földterületeket.

Az Együtt – PM szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz kormány a haverok földéhsége miatt tönkretegye a hazai ökológiai gazdálkodás legfontosabb szakmai bázisát, egy fenntartható mezőgazdaságot oktató, vegyszermentes biotermékeket előállító mintagazdaságot! Ezért csatlakozunk a tiltakozó nyílt levelet aláíró szervezetekhez, a kormányváltás után pedig gondoskodunk róla, hogy ne maradjanak föld nélkül azok, akik az ökológiai gazdálkodás alapjait Magyarországon megvetették.

 

Budapest, 2013. október 3. 

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő