Megosztás
2013.10.5.

Stadionstop címmel törvénymódosító javaslatot nyújt be hétfőn a parlamentnek Szabó Tímea független országgyűlési képviselő. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Szövetség társelnökének indítványa azt célozza, hogy a stadion-beruházásokra jövőre tervezett mintegy 82 milliárd forintot inkább a nélkülöző gyerekekre, a szegénység felszámolására és munkahelyteremtésekre fordítsák.

      Az ellenzéki politikus szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 84 milliárd forintot különítettek el stadionépítésekre. Szabó Tímea szerint, amikor az országban négymillióan élnek a létminimum alatt és a gyerekek több mint 10 százaléka éhezik, akkor nem szabad megalomán beruházásokra költeni az adófizetők pénzét.  

   Azt hangoztatta, hogy az Együtt-PM szövetség nem a gyerekek focizását tartja elsődlegesnek, hanem azt, hogy enni tudjanak, a szüleiknek munkája legyen. Hozzátette: azt üzenik Orbán Viktor miniszterelnöknek, "éhesen nem lehet focizni". Érvelése alátámasztására a kormányfőt idézte, aki - közlése szerint - nyáron azt mondta, "semmi sem drága, ha a gyerekekről van szó".

    Szabó Tímea javaslata azt is tartalmazza, hogy a már megkezdett felújításokat és építéseket a lehető legalacsonyabb állami költséggel be kell fejezni, továbbá a stadionok tulajdonosait kötelezni kell arra, hogy "magánfinanszírozás bevonásával" fejezzék be a beruházásokat. Közlése szerint a kistelepülések kis focipályáinak felújítását teljes mértékben támogatni tudnák, ám "üresen kongó stadionokra" nem adnának sok száz milliárd forintot.
    Tordai Bence, az Együtt-PM pártszövetség elnökségi tagja a sajtótájékoztatón a beruházási forrásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő évre tervezett több mint 80 milliárd forinton túl az előző években évente több mint 60 milliárd forint társasági adókedvezményt is sportcélokra fordítottak. Ezzel arra utalt, hogy 2011-től le lehet írni a társasági adóból a sportcélokra nyújtott támogatások összegét. Mindez azt jelenti, hogy jóval több mint 200 milliárd forint megy el három év alatt focira, "ha Orbán Viktor szándékai teljesülnek" - tette hozzá.

 

Forrás:MTI

 

2013.10.05