Megosztás
2014.3.10.

A kormánytöbbség ritkán ismeri be a saját hibáját, most azonban ez történt: azzal, hogy részlegesen visszaadják a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes korábban elvett jogköreit, saját maguk állítják ki a bizonyítványt korábbi téves döntésükről. Az Együtt-PM szerint nem kellene megállni félúton: az ökopárt sürgeti, hogy teljes körűen állítsák vissza a zöldombudsman megtépázott jogosítványait. 

<--break->

A választópolgárokra, a szakértőkre és  az ellenzékre sem hallgatott a Fidesz az ombudsmani rendszer átalakításakor. Az alaptörvény-tervezet ún. nemzeti konzultációja során a válaszadók több mint 80 százaléka kiállt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa pozíciójának önállósága mellett. Ugyanezt kérték a zöldek és  - Sólyom Lászlóig bezárólag - szinte a teljes jogásztársadalom, ám az Orbán-párt senkire sem hallgatott: a nemzetközi viszonylatban is úttörő szerepű zöldombudsmani hivatalt bedarálták, az obudsmant az általános parlamenti biztos egyik helyettesévé degradálták.

Mostanra kiderült, hogy mindez hiba volt: a jogfosztott és lefokozott biztos még az alapfeladatait sem tudja ellátni, sorra születnek az ország környezeti érdekeivel ellentétes állami és önkormányzati döntések. 

A Fidesz egy óvatos törvénymódosítással az elvett jogkörök egy kis részét most visszaadná, ez azonban az Együtt-PM szerint nem elég: Jávor Benedek, a PM társelnöke módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a zöld ombudsmanhelyettes kapja vissza meggondolatlanul megtizedelt jogosítványait.

Egy olyan időszakban, amikor a kormányban nincs képviselete a zöld ügyeknek, a parlamenti kétharmad pedig kénye-kedve szerint lép át a természetvédelmi jogszabályokon, az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesítésének egyik legfőbb garanciája a teljes jogkörű biztoshelyettes lehet. A kétharmaddal példátlan lehetőséget és felelősséget kapott,  kormánypárt ennyivel tartozik a választóinak és a jövendő generációknak.

 

Budapest, 2013. november 12.

 

PM sajtó