Megosztás
2014.8.25. |

Orbán Viktor miniszterelnök ismét csalódást okozott, hiszen nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a tusnádfürdői beszédével elkövetett – súlyos nemzetközi következményekkel is járó – hibáit orvosolja. Sőt, Orbán a ma hivatalosan is a magyar nagykövetek feladatává tette ennek az elhibázott politikának a képviseletét. Ez beláthatatlan következményekkel járhat.

Bár szavai szerint a miniszterelnök a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítését tekinti a diplomácia kiemelt feladatának, hazánk elszigetelődött Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Számos nemzetközi nagyvállalat kiszorult a magyar piacról 2010 óta, köszönhetően a kormány által folytatott dilettáns gazdaságpolitikának, így a büntetőadóknak, és a kiszámíthatatlan törvényhozási munkának.

Miközben Orbán Viktor „félnótásnak” nevezi azt, aki „értékalapú külpolitikát” kér számon, az ukrajnai és az iraki válság pontosan ennek ellenkezőjét bizonyítja. A miniszterelnök ezzel a kijelentésével elárulta: nemcsak az ukrán demokraták közömbösek számára, de a kárpátaljai magyar kisebbség sorsa sem érdekli.

Nincs igaza a miniszterelnöknek akkor sem, amikor arról szól, hogy az országot, annak demokratikus kultúráját „átvilágította” az unió, és mindent rendben talált. Az igazság ezzel szemben az, hogy számos tény azt mutatja: Magyarországra immár világszerte gyanakvással tekintenek a demokratikus – mondhatnánk: nem „illiberális” – jogállamok. Erre bizonyíték például a svéd és a német miniszter korábbi nyilatkozata, valamint a New York Times és a Washington Post vezércikkei.

 

Budapest, 2014. augusztus 25.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja,

az Együtt-PM Szövetség külügyi szakpolitikusa,

Budapest II. kerületének polgármesterjelöltje