Megosztás
2013.6.3.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetségnek esze ágában sincs feloszlatni a múlt héten alakult Választási Monitoring Bizottságot (VMB) - reagált a szervezet a fideszes Zsigó Róbert sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A Fidesz szóvivője arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy haladéktalanul "oszlassa fel" a baloldal kezdeményezésére megalakult alternatív választási bizottságot, miután a testület egyik tagjáról, Rytkó Emíliáról olyan hírek jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint az Országos Választási Iroda (OVI) korábbi vezetője jelenthetett Hankiss Ágnesről a nyolcvanas években.   

Az Együtt-PM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy a bizottság megalakítására azért volt szükség, mert a sorozatos alkotmánymódosításokkal a "kétharmados többség csigolyánként eltörte a jogállam gerincét". Szavaik szerint "az Orbán-Simicska rezsim olyan mértékben számolta fel a fékek és ellensúlyok rendszerét, ami már a választások tisztaságát, a választáson induló pártok és szervezetek közötti esélyegyenlőséget veszélyezteti".

Kijelentik azt is, hogy a választások tisztaságát a hiányzó rendeletek, a korábban megszüntetett, majd "egypártiként újjáalakított" Nemzeti Választási Bizottság, és a "szavazatszámláló szoftvert gyártó cég államosítása veszélyezteti, nem a VMB".

Arra is kitérnek, hogy Rytkó Emília az ellene felhozott vádakat cáfolta, és az ő szavaiban kételkedni nincs okuk.

 

2013. június 3., hétfő (MTI)

 

(A képet köszönjük: Info Celldömölk.)