Megosztás
2013.8.15.

A kormány el akarja tüntetni az állami földbérlet pályázatok körüli botrányok nyomait, ezért az eddig az NFA-nál iktatott vesztes pályázatokat postán visszaküldi a gazdálkodóknak. A borítékokra még feladót sem írnak, így a gazdálkodók csak találgathatják, kitől érkezett a küldemény, ami sokszor meg sem kapnak a címzettek.

A kormány ezzel elveszi a lehetőséget, hogy a vesztes és nyertes pályázatok összehasonlításával bizonyítható legyen, hogy a fideszes haverok érdemtelenül jutnak földhöz. Megszűnik a lehetőség, hogy nyilvánosságra kerüljenek olyan pontozási trükközések, amelyek nyertesnek hozhatják ki a rosszabb pályázatot benyújtókat, és ami alapján nyomozást indíthat a hatóság. A vesztes pályázatokat a jövőben sem őrzik meg, ami azt jelenti, hogy az év végéig rohamtempóban megpályáztatott 200 ezer hektár állami földet szintén átláthatatlanul, a bizonyítékok folyamatos eltüntetésével akarják szétosztani.

Az Együtt – PM nem hagyja, hogy a kormány eltüntesse a visszaélések nyomait, ezért közjegyzői letétbe helyezi a földpályázatokat. Továbbra is kérjük azokat a gazdálkodókat, akik már megkapták a „névtelen levélként” postázott vesztes pályázatukat, felbontás nélkül küldjék el nekünk (Bp. 1358 Széchenyi rkp.19). 2014 májusa után vissza fogjuk szerezni a jogsértően és tisztességtelenül bérbe adott földeket!

 

Budapest, 2013. augusztus 15.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM szakpolitikusa