Megosztás
2013.11.8. |

Az Együtt-PM szövetség az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójának, Tolnai Jánosnénak azonnali hatályú felmentését kéri az önéletrajzára vonatkozó valótlanságokra és a szervezet törvénytelen működésére hivatkozva; egyúttal lemondásra szólítja fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert.

Jávor Benedek országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, "a politikai szintre emelkedett nyelvvizsgabotrányok első áldozata" az OKTVF főigazgatója, akinek életrajzából "tragikus hirtelenséggel" eltűnt az angol C típusú középfokú nyelvvizsga. Hozzátette, nem ez az egyetlen bizonytalan adat a kormányzati portálon szereplő hivatalos dokumentumban, a főigazgató doktori címe egy Amerikában bejegyzett "kamuegyetemtől" származik, amelynek a székhelyére egy metálzenekar kiadója van bejegyezve.

Az ellenzéki politikus úgy folytatta: nem tűnik valószínűnek az sem, hogy Tolnai Jánosné a Kandó Kálmán Főiskola Villamosmérnöki Karán szerzett villamosmérnök-informatikus diplomát, az intézmény jogutódjaként működő Óbudai Egyetem szerint a főiskolának soha nem létezett villamosmérnöki kara, sem ilyen szakon nem volt képzés. Jávor Benedek szerint az ezt feltáró közleménye után az önéletrajz megváltozott, de az ekkor megnevezett kar sem létezett, ráadásul a főigazgató öt év pontossággal nem tudta megmondani, hogy mikor szerezte a diplomáját: a korábbi önéletrajzában 2004 szerepelt, az újban 1999.

A PM társelnöke úgy véli, a főfelügyelőség törvényes működéséhez is számos kétség fér. Példaként említette, hogy noha az adatvédelmi hatóság is feltárta, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága nem felel meg a törvényi előírásoknak, és hiánypótlásra szólította fel a szervezetet, ennek nem tettek eleget. Jávor Benedek kitért arra is, hogy Szabó Máté korábbi ombudsman pedig azt állapította meg, hogy az ügyfelekkel folytatott konzultációkra olyan díjakat szabtak meg, amelyekre nem volt jogszabályi alapjuk.

A képviselő jelezte: a vidékfejlesztési miniszter az ezeket firtató kérdésekben minden alkalommal kiállt a főigazgató mellett. Szavai szerint a főigazgatónak "nem lehet tovább falazni", azonnali hatállyal fel kell menteni, Fazekas Sándornak pedig viselnie kell a politikai felelősséget és le kell mondania a miniszterségről.

 

Budapest, 2013. november 8.

 

Forrás: MTI