Szabó Tímea
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM információi szerint újabb kunyhórombolás készül a fővárosban, ugyanis egy újpesti erdőben akár már hétfőn ledózerolhatnak harminc épületet – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a választási szövetség társelnöke. Szabó Tímea elmondta, ha kell békés eszközökkel, de meg fogják akadályozni a terv végrehajtását.

 

    Hangsúlyozta, hogy a készülő rombolást egyértelmű törvénysértésnek tartják, mert a területen élő húsz férfi és 15 nő semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy el kell hagyniuk otthonaikat. Hozzátette, a rendőrség csak pár napot hagyott számukra, hogy összepakoljanak és elhagyják a területet. Ha kilakoltatják őket, akkor az utcára fognak kerülni – jelentette ki.

    Kiemelte, hogy ez az ügy nagyban hasonlít a zuglói kunyhórombolásra, amit a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében jogellenesnek minősített.

Szavai szerint már kormányszinten is szabályozni készülnek ezt a jogsértést, mert a kormányzati portálon megtalálható az a tervezet, amelyik előkészítené a közterületeken jogellenesen felállított építmények eltávolításának egységes jogalkalmazói gyakorlatát.

    Az Együtt-PM az Összefogás pártjai nevében felszólítja a rendőrséget és a hatóságokat, hogy hagyjanak fel a tervezett kunyhórombolással és a hajléktalanok üldözésével – jelentette ki. Emellett felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vonják vissza az említett kormányrendelet-tervezetet. Wintermantel Zsolttól a kerület polgármesterétől pedig azt kérte, hogy tegyen meg mindent az épület eldózerolásának megakadályozásáért, vagy biztosítsa a területen élők lakhatását. 

    Ha az érintettek nem tesznek eleget a felszólításnak, az Együtt-PM békés eszközökkel, de maga fogja megakadályozni a kunyhórombolást – jelentette ki.

    Végül közölte, hogy a kormányváltás után az Összefogás emberhez méltó lakhatást biztosít majd minden rászoruló számára.

    Kérdésre válaszolva azt mondta, ebben az esetben nem lehet pontosan tudni, hogy a rendőrök kinek a megbízásából készülnek a kunyhórombolásra.

     

Forrás:MTI