Megosztás
2015.7.5. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a civil szféra kezdeményezéséhez kapcsolódva országos azbesztmentesítési program elindítását sürgeti. A kármentesítés finanszírozására tett javaslatunkat a Fidesz-KDNP több mint egy hónapja jegeli, pedig a gyilkos azbeszt azonnali cselekvést követel.

 

Az azbesztmentesítési stratégia ötletét több szakmai szervezettel közösen a Levegő Munkacsoport vetette fel arra hivatkozva, hogy az elvileg betiltott tűzvédelmi anyag a gyakorlatban – az eltávolítás, illetve a szakszerű ártalmatlanítás miatt – folyamatosan szedi áldozatait. 

 

Magyarországon az azbesztügyből legutóbb Selypen, illetve a meggondolatlan elszállítás miatt Várpalotán lett botrány. Ám a gyilkos azbesztszennyezés ennél jóval több helyen hordoz környezeti és egészségügyi kockázatokat, több százezer embert életét és egészségét veszélyeztetve.

 

A PM korábban olyan Környezeti Kármentesítési Alap felállítását kezdeményezte, amely forrást biztosítana a krónikus pénzhiány miatt megoldatlan kárelhárításokhoz. A kormánytöbbség azonban a nyárra hivatkozva még napirendre sem vette, miközben a nyári rendkívüli parlamenti ülésszakon ennél lényegesen kisebb súlyú ügyeket tárgyalnak.

 

A PM szerint az azbesztprobléma megoldása nem halasztható tovább. Az újabb megbetegedésekért és halálesetért az időhúzásra játszó Orbán-kormányt terheli a felelősség.

 

Budapest, 2015. július 5.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja