Párbeszéd Magyarországért
Megosztás
2017.4.27. |

A Párbeszéd aggodalommal figyeli a növekvő szakadékot a gyors ütemben gazdagodó elit és az elszegényedő, lecsúszással fenyegetett, átlagos jövedelmi helyzetű magyarok között. A Párbeszéd szerint a megoldás korrupcióellenes ügyészség felállítása és a legalább százmilliós vagyonok tulajdonosainak megadóztatása.

Több mint ötödével nőtt a hazai 100 leggazdagabb magyar vagyona, köztük Mészáros Lőrinc megötszörözte a vagyonát egyetlen év leforgása alatt. Velük örülnénk, ha a fizetéstől fizetésig élő, átlagos anyagi helyzetű magyarok is így gyarapodnának, de erről sajnos szó nincs.  Az emberek elsöprő többsége nemhogy nem tapasztalt ilyen mértékű növekedést, de sokaknak még csökkent is a vagyonuk, illetve a jövedelmük az elmúlt években.

Privátbanki elemzések szerint az utóbbi években érdemben vagyonosodók szűk, 1000 fős nagyságrendű rétege - kevés kivételtől eltekintve - jellemzően az állammal megbízási viszonyban lévő elithez köthető.

A Párbeszéd ezért javasolta a "Mindenki számít!" programjában korrupcióellenes ügyészség felállítását, amelyet részletesen kidolgozott, és három alkalommal is benyújtotta az Országgyűlésnek. Ugyanebben a programban a Párbeszéd - tekintettel  az egészségügy, oktatás katasztrofális állapotára -  javasolta a valóban csak a gazdagokat, a felső tízezret érintő vagyonadó bevezetését is.  Egy méltányos vagyonadó bevezetésével az egyenlőtlenségek emelkedése megállítható lenne.

Budapest, 2017. április 27. 
Párbeszéd Sajtó


Ismerd meg a 
Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/

Csatlakozz, mert tenni kell!