Karacsony_Gergely_Sajtótájékoztató_20140225
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM Szövetség elfogadhatatlannak tartja a vállalkozásokat sújtó kötelező kamarai díjfizetést, mert az nem más, mint néven nem nevezett megszorítás. A kormányváltás után el fogjuk törölni ezt az álruhás különadót. 

 

A gazdálkodó szervezetek kötelező kamarai tagsága, valamint az ehhez kapcsolódó fizetési kötelezettség mellett semmilyen érv nem szól, ezért elfogadhatatlan. Jelen formájában a kötelező tagság egy felesleges kényszer és egy álruhás különadó, mellyel az állam a magyar gazdaság gerincét jelentő vállalkozásokat sújtja, miközben semmit sem ad cserébe.

Fizetni ráadásul annak a cégnek is kell, mely nem tagja kamarának, a díj pedig adóként behajtható, amely behajtást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte a NAV-nál, az adóhatóság pedig ezt már meg is kezdte.

A kamarák tavalyelőtt 2,5 milliárd forintot kaptak ezen a jogcímen mintegy 390 ezer vállalkozástól, cserébe pedig semmit sem kellett szolgáltatniuk. Felmerül tehát a gyanú, hogy ezt az összeget a fideszes klientúra építésére használják föl. Ezt a gyanút nem segít eloszlatni az a tény sem, hogy Szatmáry Kristóf, aki államtitkárként a kormány tagja, közben a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara elnöki tisztjét is betölti.

Az Együtt-PM Szövetség, a következő kormánykoalíció részeként, kezdeményezni fogja a kötelező kamarai díj eltörlését.

 

Budapest, 2014. február 25.

Karácsony Gergely, az Összefogás egyéni országgyűlési képviselőjelöltje,

Pápa Levente, az Együtt-PM Szövetség gazdaságpolitikusa