Megosztás
2015.3.8. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az általuk korábban szorgalmazott alapjövedelem bevezetése segíthet a nők és férfiak közötti esélyegyenlőtlenség leküzdésében is.

 

    Karácsony Gergely, a párt társelnöke, Zugló polgármestere a VII. kerületi Kéthly Anna téren tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: javaslatuk szerint 50 ezer forint  jövedelmet kapna minden polgár, 25 ezret minden gyermek és 75 ezret minden kismama, ezzel párhuzamosan pedig 100 ezer forintra növelnék a nettó minimálbér összegét. 
    Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a nők sokkal nehezebben kapnak állást, kerülnek vezetői pozícióba és ugyanazért a munkáért általában kevesebb bért kapnak. Hozzátette: a háztartásban, gyermeknevelésben végzett munkából semmilyen jövedelmük nem származik, de ha bevezetik az alapjövedelmet, akkor a társadalom kifizeti ezt a munkát is. 
    A társelnök szerint az egyenlő társadalmak versenyképesebbek, és az alapjövedelem bevezetése hosszú távon a gazdasági és szociális válságból való kilábalás egyik legfontosabb eszköze is lehet. 
    Kérdésre válaszolva elmondta, bár van esélyegyenlőségi törvény, ezek a paragrafusok nem voltak elégségesek az esélyegyenlőtlenség leküzdéséhez.


MTI 2015. március 8., vasárnap 12:21