Erőss_Gábor_sajttáj_20140820
Megosztás
2014.8.20. |

Augusztus 20. van, nemzeti ünnep, de nincs sok okunk az ünneplésre Józsefvárosban sem. A mai napnak három üzenete van a számunkra, és Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester mindhárom üzenetet tagadja, sőt lábbal tiporja.

 

Az első üzenet a tolerancia, türelem, a befogadás üzenete. Egy polgármester – az államalapító Istvánnal szólva – nem ítélkezhet és nem zsarnokoskodhat. Nem erősködhet, és nem is üldözheti a szegényeket, elesetteket, hanem türelmesen keresnie kell a megoldást, segítséget kell adnia, kitörési lehetőséget kell biztosítania. Mindenkinek.

 

A második üzenet maga az államalapítás. Az állam nem törzsi társadalom: oktatási rendszert, szociális ellátásokat, egészségügyet szolgáltat. És nem csak az elitnek! Munkalehetőségeket kell teremtenie! Nem csak választási időszakban, hanem hosszútávon. Márpedig Józsefvárosban fővárosi szinten a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, az összes kerület közül itt a legtöbb a munkanélküli!.

 

A harmadik üzenet: a kenyér. Akinek nincs munkája, annak kenyérre sem mindig telik. Józsefváros polgármestere országgyűlési képviselőként megszavazta az áfaemelést, a közmunkások bérének minimálbér alá csökkentését – s még egy sor intézkedést, amelyek a kisemberek, a szegények életét tették nehezebbé. Egyre kisebb, egyre kevesebb a kenyér. Ezért döntöttünk úgy, hogy a mai napon kevés beszéddel és sok, a rászorulóknak kiosztott kenyérrel ünnepelünk.

 

Dr. Erőss Gábor a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM 8. kerületi polgármesterjelöltje

2014.08.20