Megosztás
2016.12.5. |

A világban energiaforradalom zajlik, a modern országok komoly erőfeszítéseket tesznek a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében,  és ebből Magyarországnak sem szabad kimaradni! Azt kérjük a kormánytól, hogy nyissa újra az elavult és a megújulókat háttérbe szorító Energiastratégia tervezését!


Az ország jelenlegi energiapolitikáját meghatározó 2011-es magyar energia stratégia elavult, az elfogadása óta a nemzetközi helyzet jelentősen megváltozott.

- az akkori jóslatokkal szemben, az energiaigény növekedése megtorpant;

- a megújuló energiaforrások költségei erőteljesen csökkennek;

- miközben a fukusimai katasztrófa nyomán a nukleáris beruházások költségei brutálisan megnövekednek;

- az orosz energiafüggés jelentette kockázatok pedig felértékelődtek.A közelmúltban több szakmai tanulmány is készült, ami bizonyítja, hogy az atomerőmű építésére alapozott energiarendszer elavult és rendkívül drága, és hogy Magyarország energiaellátása megoldható lenne a megújuló energiaforrások használatával - méghozzá olcsóbban és fenntarthatóbb módon.

Ebben a helyzetben Magyarország nem kötelezheti el magát a következő évtizedekre egy rendkívül drága, a függőséget fokozó és környezetszennyező beruházás, a Paks 2 megépítése mellett.

Felszólítjuk a kormányt, hogy Paks2 megépítése helyett, inkább a Zöld Utat válassza. Válassza az energiahatékonyságot és a megújuló alapú energiatermelés fejlesztését/növelését.


Részletesen:

1. Tegyen meg mindent, hogy az ország teljes enegiafelhasználása jelentősen csökkenjen!

2. Támogassa a lakóházak energiahatékonysági célú felújítását: a szigetelést, a nyílászárók cseréjét és az energiapazarló berendezések cseréjét!

3. Segítse az ipar, a szolgáltatások és a közlekedés energiahatékonyságának növekedését és megújuló átállását!

4. Az idejétmúlt alaperőművek helyett decentralizált energiatermelési rendszert építsen ki!

5. Növelje jelentősen a megújuló energiaforrások használatának arányát, a 2020-ra kitűzött 14 százalék nagyon kevés!

6. Ne akadályozza tovább a szélerőművek terjedését! Azonnali hatállyal vonja vissza az engedélyek kiadását ellehetetlenítő, közelmúltbeli jogszabályokat! Sürgősen írjon ki pályázatot új szélerőművi kapacitások létesítésére, amit 2010 óta blokkol!

7. Haladéktalanul törölje el a napelemekre kivetett termékdíjat, és támogassa a lakóházak és a középületek napelemekkel való felszerelését!

8. A lakóépületek energiahatékonysági felújítására szánt EU-támogatást fordítsa erre a célra!

9. Nyissa újra az Energiastratégia tervezését, kezdje elölről a stratégia társadalmi vitáját, a folyamat során ne hagyja figyelmen kívül az energiapiacokon végbement forradalmi változásokat, és helyezze a magyar energiapolitikát meghatározó dokumentumot valós alapokra!

 

Késlekedés nélküli cselekvésre van szükség!
Atom helyett megújulókat, írd alá a petíciót!