Jávor_Benedek
Megosztás
2015.3.11. |

Az Európai Parlament ma elfogadta jelentését az Unió saját forrásainak védelméről és a csalás elleni küzdelemről. A jelentés többek között világosan felszólítja az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogszabályt a közérdekű bejelentők védelmére. A szavazás után Jávor Benedek, a Zöld frakció átláthatóságért felelős szóvivője az alábbiakat mondta:

 

“Éppen itt az ideje, hogy a bejelentő-védelem európai szinten megfelelő védelmet kapjon. Az EP képviselői ma egyértelmű üzenetben kérték a Bizottságot, hogy teljesítse ebbéli kötelezettségét. A közérdekű bejelentők szerepe a demokráciák működésében elengedhetetlen, hiszen olyan közérdekű adatokat hoznak nyilvánosságra, amelyek a köz számára fontosak, de nélkülük többnyire elsikkadnának. A Luxleaks botrány, vagy a Horváth András nevével fémjelzett áfacsalásos esete kiváló példázzák, hogy miért van szükség a védelemre.”

A jelentésben elfogadtak még egy sor fontos ajánlást, amelyek európai szinten segíthetnek a csalás, a korrupció az áfacsalások elleni küzdelemben. A jelentésben a Parlament tovább szorgalmazza az Európai Ügyészi Hivatal felállítását, annak érdekében, hogy az EU-nak végre legyen egy megfelelő hatáskörökkel és forrásokkal rendelkező szerve, amely nyomozásokat folytathat a az európai forrásokat érintő csalás és korrupció leküzdése érdekében. A csalások leküzdése kulcsfontosságú, hogy az európai források ténylegesen elérhessék céljaikat és az európai polgárok megelégedésére működhessenek. 

 

Strasbourg-Budapest, 2015, március 11.