Tordai Bence, Kocsis-Cake Olivio, Párbeszéd, vagyonnyilatkozat, átláthatóság, politika
Megosztás
2020.1.31. |

Az átláthatóság és a szankciók kiszabhatósága érdekében a vagyonnyilatkozat szabályainak átalakítását, valamint a "felső tízezerre" vonatkozó egyszázalékos vagyonadó bevezetését javasolja a Párbeszéd - hangzott el az ellenzéki párt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő arról beszélt, a jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárás egyre kevésbé alkalmas arra a célra, amelyre létrejött, hogy kiderüljön, a közhatalmat gyakorlók a korrupció gyanúját felvető módon gyarapodnak-e. A rendszer felett eljárt az idő, változtatni kell rajta - jelentette ki a politikus. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok beadási határidejére szigorú szabályok vonatkoznak, de a tartalmára nem. A Párbeszéd szerint át kell emelni a korrupcióellenes civil szervezetek javaslatait a vagyonnyilatkozati eljárásba - mondta Kocsis-Cake Olivio. Kifejtette: a vagyonnyilatkozatnak átláthatóbbnak, jobban követhetőnek kell lennie, és szankciókkal kellene járnia, ha valaki hamis dolgot állítana benne. Nem papíron, hanem elektronikusan kellene nyilatkozni, ezzel zárva ki a lehetőségét annak, hogy valaki hibát kövessen el a dokumentum kitöltése közben. Az átláthatóság jegyében az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozni - tette hozzá. A párt indítványozza azt is, hogy a gazdasági és társadalmi tisztséget vállaló képviselők ezt tüntessék fel nyilatkozatukban is. Nevezhetnék ezt "lex Semjénnek": ha valaki egy vadásztársaság elnöke, akkor az derüljön ki a vagyonnyilatkozatából, hogy érthető legyen, miért nyújt be állandóan ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat - mondta az ellenzéki politikus. A Párbeszéd szerint a közbeszerzési pályázaton több mint félmilliárdot elnyerő cégek vezetőinek is vagyonnyilatkozatot kellene tenniük.

Tordai Bence országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a felső tízezret akarják megadóztatni, azokat, akiknek a nettó vagyonuk meghaladja a százmillió forintot, nem számítva ebbe bele az általuk lakott ingatlan értékét. A felső tíz százalék 2014 és 2017 között 56 százalékkal növelte a vagyonát. Az egyszázalékos vagyonadó bevezetésével 150 milliárd forint plusz áramolna a költségvetésbe. Az igazságosság jegyében, a társadalmi különbségek csökkentése érdekében ezt az összeget oktatásra és a szociális rendszerre kellene fordítani - mondta. Kérdésre válaszolva Tordai Bence elmondta, pártja "meglehetősen nagy érdeklődéssel figyeli azt a fideszes hecckampányt", amit Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester ellen folytatnak. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor kormányfő "újkeletű rasszista" kampányáról próbálják elterelni a figyelmet - tette hozzá. Tordai Bence hangsúlyozta: elítélik a kirekesztő politikát, és Niedermüller Péter is éppen az ellen szólalt fel.

(MTI)