V. Naszályi Márta
Megosztás
2017.5.24. |

A budapesti fideszes városvezetést januárban a tél lepte meg, májusban pedig, hogy időnként esik az eső. Ismételten bebizonyosodott, hogy a főváros vezetése már az alapvető közszolgáltatások ellátására is csak ideális időjárás esetén képes. A Párbeszéd szerint kettős csatornahálózatra, klímastratégiára, újra tervezett csatornahálózatra van szükség.
 
Az ENSZ 2007-es klímajelentése óta tudományosan elfogadott, hogy létezik a klímaváltozás és a változás Közép-Európában időjárási szélsőségeket okoz, például az özönvízszerű esőzéseket. Az értelmesebb országokban alkalmazkodnak ehhez, itthon is számos önkormányzat klímastratégiát dolgozott ki. A budapesti városvezetés rendre meglepődik, ha kiderül, hogy a csatornahálózat és a közlekedési rendszer nem képes megbirkózni egy nagyobb esővel, viszont később sem tesznek semmit.

Két eset lehetséges: vagy Tarlós Istvánnak a vadvízi autózás a hobbija, vagy Budapestet alkalmatlan vezetők irányítják. Egy kétmilliós nagyvárosban a klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell, a kiszámítható kockázatoknak megfelelően.

A Párbeszéd szerint fel kell gyorsítani a fővárosi klímastratégia kialakítását, újra kell tervezni a csapadékvíz-elvezető rendszert. Kettős csatornahálózatra van szükség, különben az esőzések idején a szennyvíz elönti a mélyen fekvő területeket és elszennyezi a Dunát! Az aluljárók és egyéb építmények tervezésénél pedig arra is gondolni kell, hogy az enyhe, száraz, napos idő ma már inkább kivételnek számít.

Most szólunk: nyáron lehet, hogy meleg lesz, készüljenek fel, vagy mondjanak le.
 
Budapest, 2017. május 24.
V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, budapesti ügyvivő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!