Orbán_Viktor_20150309
Megosztás
2015.3.9. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint felmerül, hogy lehet-e szuverén, független, és a valódi nemzeti érdekeket képviselő magyar külpolitikáról beszélni, amíg nem minden kétséget kizáróan tisztázott, miért döntött a kormány a nemzeti érdekkel ellentétes paksi beruházás mellett. A PM szerint aggasztó az is, hogy Orbán Viktor a mai nagyköveti találkozón ismét bizonyította: nincs felelősen átgondolt külpolitikai koncepciója, és nem is törekszik a nemzeti konszenzusra e téren.

 

A PM szerint a kapkodó ötletelést sejtető mai Orbán-beszédet csak az magyarázza, hogy a kormányfő beleszédült a Kelet és Nyugat közötti hintapolitikájába. Orbán a nyugati és közép-európai szövetségeseinkkel ápolt jó viszony leépítésével mára végleg elvesztette a realitásérzékét. A kudarcba fulladt „keleti nyitás” csak ártott az országnak, abból legfeljebb a letelepedési kötvényekkel üzletelő off-shore cégek húznak hasznot.

 

A PM veszélyesnek tartja, hogy a miniszterelnök szerint Magyarországnak nem kell a Nyugat felé nyitnia és nincs szükség értékelvű külpolitikára és szakértőkre. Magyarország elemi érdeke az, hogy helyreállítsa az Orbán-kormány regnálása alatt az európai szövetségeseinkkel és az Egyesült Államokkal megromlott viszonyt és a végleges elszigetelődés elkerüléséért ne hagyja figyelmen kívül a jogállam leépítésével kapcsolatban megfogalmazott súlyos nyugati kritikákat.

 

Budapest, 2015. március 9.

 

Szilágyi Péter, a PM külpolitikai szakértője