Megosztás
2021.6.7. |

 

A Fertő tó több mint egy éve tartó, példátlan és jogszerűtlen környezetpusztítása visszafordíthatatlan károkat okoz. A legutóbbi kulturális értékű tájrombolás, a Fertő tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kéri a Párbeszéd, hogy Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

Tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő tavi eset kapcsán. A Párbeszéd a közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordult a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő tó esetét. Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő-tó védelmére. Sajnálatos módon ugyanakkor az eddig elindult eljárások sem a part menti élőhelyek, sem a tájjal harmóniában álló nádfedeles cölöpházak letarolását nem tudták megakadályozni.

Ahhoz, hogy a vonatkozó uniós normáknak érvényt szerezve a Natura2000 terület – ráadásul súlyosbító körülményként vegetációs és fészkelési időszakban történő – teljes elpusztítását meg lehessen akadályozni, az Európai Bizottság haladéktalan és határozott közbeavatkozására van szükség. Ehhez a folyamatban lévő eljárások, illetve a Bizottságnak az uniós szerződések őreként biztosított jogosítványok kellő felhatalmazást adnak. A Párbeszéd levélben fordult Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosához, és közbenjárását kéri, hogy állítsák az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét haladéktalanul leállíthassák.    

 

 

Jávor Benedek,

Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője, a Párbeszéd uniós tanácsadója

 

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd országgyűlési képviselő

 

Jakál Adrienn

soproni önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Győr-Moson Sopron 4. sz. vk képviselőjelöltje

 

 

(Fotó: Jakál Adrienn Facebook-oldala)