földikutya
Megosztás
2015.10.4. |

A Párbeszéd Magyarországért az állatok mai világnapján a kormányzati intézkedések miatt végveszélybe került délvidéki földikutya kipusztulásának elkerülése érdekében követeli, hogy a pótolhatatlan természeti kincsek megőrzése kapjon elsőbbséget a pillanatnyi politikai érdekekkel szemben.

 

A napokban az ombudsmani hivatal is megerősítette, hogy a délvidéki földikutya hazánk egyetlen, kizárólag a Kárpát-medencében élő, őshonos emlőse, amely a világ egyik legritkább állata. Kevesebb él belőle, mint a természetvédelem szimbólumának számító óriáspandából. E veszélyeztetett faj szinte a teljes élőhelyét számolta fel a kormány.

 

A PM írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter elismerte, a kerítésépítésre az összes szabályt megszegve, környezetvédelmi, természetvédelmi, építési engedély, és Natura 2000 hatásbecslés nélkül került sor. Mindezt a sürgősséggel indokolták, miközben a kormány hónapok óta készül a menekültinvázióra, a gyűlöletkeltő plakátkampányt már tavasszal elindította.

 

A magyarok nem olyan országot akarnak, ahol a pótolhatatlan természeti kincseink helyett drótkerítést hagyunk utódainkra. A védett állatfajok és élőhelyük megóvása az alkotmányban előírt kötelesség, amit most a kormány megszegett. Követeljük a példátlan eset kivizsgálását és az ügy súlyához mérhető felelősségre vonást. A kormány az alkotmányos értékeket ne hatástalan kerítésépítéssel, hanem a törvények betartásával védje!

 

Budapest, 2015. október 4.

 

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja