Megosztás
2016.3.6. |

Tenni kell: a PM aktivistái munkával segítenek.

 

A magyarországi állatvédelmet, és így a menhelyeket is jóformán csak a civil állatbarátok kitartó, többnyire önkéntes munkája tartja életben. A PM szerint ideje átgondolni a gyepmesteri telepek és a civil állatmenhelyek szerepét, előbbieket állatjóléti szempontból fejleszteni, utóbbiakat állami forrásból kellene támogatni.

 

Bár léteznek jól működő, az állatok érdekeit is szem előtt tartó gyepmesteri telepek, színvonaluk országosan nagyon változó. Az önkormányzatok forráshiány vagy odafigyelés hiányában sokszor nem képesek ezeket bővíteni, az állatjóléti követelményeknek megfeleltetni. A civil menhelyek pedig kizárólag adományokból, pályázatokból kénytelenek fenntartani magukat, miközben számos közérdekű feladatot látnak el.

 

A PM szerint az egész struktúra átalakításra szorul: a civil menhelyek ebrendészeti feladatokat is átvállalnak, illetve az önkormányzati fenntartású telepek munkáját is segítik, de ehhez mindenképpen több állami támogatásra lenne szükségük. Nem szabad, hogy a kutyák, a társállatok sorsa nyereségorientált cégek, „sintértelepek” működésének legyen kiszolgáltatva! 

 

Javasoljuk, hogy a kormány az állatvédő civil szervezetek bevonásával dolgozza ki a menhelyek finanszírozásának és az önkormányzati telepek fejlesztésének rendszerét. A PM addig sem tétlenkedik, menhelyen végzett önkéntes munkával járul hozzá a társállatok helyzetének javításához.

 

 

Budapest, 2016. március 6.

Szabó Rebeka

a PM szakpolitikusa