Megosztás
2016.1.25. |

Csak szélcsendes hideg kell hozzá, és máris menetrendszerűen kialakul a szmog Budapesten: az elmúlt években láthatóan semmit sem sikerült tenni a határérték fölötti szállópor-szennyezés csökkentéséért. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a megoldás érdekében nem csak a közlekedésszervezési gyakorlatot, hanem a fideszes városvezetést is le kellene cserélni.

 

Évek óta uniós kötelezettségszegési eljárás zajlik Magyarország ellen a szálló porra vonatkozó határérték túllépése miatt, és évek óta visszatérő élménye a budapestieknek, hogy a hideggel és a szélcsenddel együtt a szmogriadó is beköszönt. A PM szerint a jelenség magyarázata, hogy az elmúlt években semmilyen érdemi közlekedésszervezési intézkedés nem történt a szállópor-szennyezés csökkentése érdekében. Sőt, a belátható jövőben sem várható érdemi változtatás attól a fideszes városvezetéstől, amely szerint Budapest közlekedési rendszere „szélsőségesen tömegközlekedés-párti”.

A PM azt javasolja a kormánypárti polgármestereknek és Tarlós István főpolgármesternek, hogy legalább a szmogriadók idején szálljanak ki a szolgálati autókból, üljenek át a közösségi közlekedés járműveire, és tapasztalják meg személyesen, hogyan járnak munkába, iskolába és mindennapi teendőik után annak a városnak a lakói, amelyet irányítanak. 

Az évente tízezrek haláláért és megbetegedéséért felelős, tízmilliárdos károkat okozó szmogot politikai nyilatkozatokkal nem lehet megszüntetni: az érdemi előrelépéshez korszerű és forgalomtechnikai eszközökkel előnyös helyzetbe hozott közösségi közlekedésre, a kerékpározás támogatására, és nem utolsósorban az Orbán-kormány által hatékonyan üldözött energiahatékonyság támogatására lenne szükség. Ez azonban nem fog menni az alkalmatlan városvezetők lecserélése nélkül.

 

Budapest, január 25.

Párbeszéd Magyarországért

 

 

Új. Bal. Zöld.