Megosztás
2017.1.30. |

Az alapjövedelmet ígérő Benoit Hamon győzött a francia baloldal előválasztásán, ahol két fordulóban összesen közel 4 millió szavazatot adtak le.

A jelöltek közül egyedül Hamon kínált újszerű megoldásokat. Zöld programot hirdetett, amely alapján 50% alá csökkentené az atomenergia arányát az áramtermelésben (ez ma 75%); 2025-re kivezetné (betiltaná) a dízelüzemű gépjárműveket; kiterjesztené az ökoadózást; harcot indítana a hormonokkal, rovarírtókkal és egyéb mérgekkel teli élelmiszerek ellen.

A kampányban a legfontosabb ügye egy olyan újítás volt, amelyet Magyarországon a pártok közül egyedüliként a Párbeszéd képvisel: a feltétel nélküli alapjövedelem. Hamon meggyőzően, kutatásokra hivatkozva vezette le, hogy a technológiai fejlődés, az informatika forradalma tömegesen szüntet meg munkahelyeket, s nemcsak az iparban, de a szolgáltatási szektorban is. Ezért új megoldásokra van szükség: ilyen a 4 napos munkahét, illetve az alapjövedelem.

A Párbeszéd Magyarország üdvözli, hogy a megújulást kínáló, zöld programot hirdető, alapjövedelem-párti jelölt nyerte a baloldali előválasztást. Így már érthetőbb, hogy Magyarországon miért viszolyognak a régi pártok régi politikusai az előválasztás gondolatától.

 

Budapest, 2017. január 30.
Párbeszéd

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!