Megosztás
2020.10.7. |

Exkluzív könyvbemutató keretében Büttl Ferenc közgazdász, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) kuratóriumának elnöke, Tordai Bence közgazdász, szociológus, az MMAA kuratóriumi tagja, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és Kis Miklós, a tanulmány társszerzője, a Párbeszéd gazdasági szakértője mutatta be október 7-én az Alapjövedelem 2021: Út a biztonságba! című kiadványt, amely az MMAA Alapjövedelem-programja Magyarország számára.

 

A Párbeszéd és alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány hosszú ideje támogatja az alapjövedelem eszméjét, és rendszeresen előáll olyan konkrét javaslatokkal, amelyek ténylegesen megvalósíthatóak az adott társadalmi-gazdasági keretek között. Folyamatosan fejlesztjük az alapjövedelem-programunkat, amely segítségével megteremthetjük a létbiztonságot, felszámolhatjuk a szegénységet, megvalósíthatjuk az állampolgári egyenlőségnek és szabadságnak egy olyan új dimenzióját, amely országunkat, politikai közösségünket szolidárisabbá és igazságosabbá, azaz erősebbé teszi.

 

A 105 oldalas, táblázatokkal, számításokkal, elemzésekkel gazdagon ellátott vitairatban szól arról, hogy a program 50 ezer forintot juttat a 18 év alatti gyermekeknek, 100 ezer forintra egészíti ki azok jövedelmét, akiké jelenleg nem éri el ezt a szintet, minimum 150 ezer forintot biztosít a várandós kismamáknak, továbbá 200 ezer forintos minimálbér mellé 50 ezer forintos dolgozói Alapjövedelmet ad a dolgozóknak, amely – lassú kivezetése miatt – egészen bruttó 510 ezer forintos keresetig növeli az alacsony és a közepes keresetű munkások jövedelmét.

 

A tanulmányban még arról lehet olvasni, hogy:

– milyen érvek szólnak az Alapjövedelem bevezetése mellett;

– honnan, milyen forrásból finanszírozható az Alapjövedelem bevezetése;

– az Alapjövedelem bevezetésének milyen társadalmai és makrogazdasági hatásai vannak.

 

Az Alapjövedelem 2021: Út a biztonságba! című vitairatot EZEN A LINKEN lehet elolvasni.