Tordai Bence
Megosztás
2018.1.23. |

Orbán Viktor vejének cége és a velük összejátszó korrupt fideszesek miatt várhatóan 13 milliárdos büntetést fog kiszabni Magyarországra az Európai Bizottság. A Párbeszéd szerint az uniós támogatásból ellopott pénzt nem a magyar adófizetőknek, hanem az Orbán-vő érdekeltségének kellene befizetnie.

Orbán Viktor vejének korábbi cégét, az Eliost 35 közbeszerzési projektjével kapcsolatban marasztalta el az Unió csalás elleni hivatala. A 43,7 millió eurónyi (több mint 13 milliárd forint), csalással elnyert, túlárazott pályázatok 98 százaléka az Orbán-kormány idejére esik. Ezt a pénzt az OLAF javaslata szerint az Unió meg fogja vonni Magyarországtól.

Az Orbán-vő cége legalább 30 százalékkal árazta túl a projekteket visszafogott szakértői becslések szerint is. Ezt azt jelenti, hogy a reális áron felül legalább 4 milliárd forintot húztak ki a magyar és európai adófizetők zsebéből.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy hasonló esetekben a kormánynak a magyar emberek helyett a bűnös cégre kell terhelnie az uniós büntetés megfelelő részét. Vagyis az Orbán-vő cége 4 milliárdot kellene, hogy befizessen a magyar költségvetésnek.

A rendszerváltás után Karácsony Gergely és a változás szövetsége olyan törvényeket hoz majd, amelyek megakadályozzák a politikus-rokonok közpénzből való gazdagodását, és elkobozzák az összelopott vagyonokat a tolvaj fideszesektől.

Budapest, 2018. január 23.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!