Megosztás
2015.11.1. |

A gyermekéhezés elleni küzdelem részeként tavalyhoz hasonlóan a Párbeszéd Magyarországért (PM) idén is benyújtott egy 3 milliárd forintos költségvetési módosító javaslatot annak érdekében, hogy az állam biztosítsa a téli szünidei étkeztetést minden nélkülöző gyermek számára. A téli szünet idén is szokatlanul hosszú, 16 napos lesz, ezalatt pedig gyermekek százezrei fekszenek majd le éhesen. A gyermekéhezés hazánk szégyene, ezért annak felszámolása közös ügyünk kell, hogy legyen.

 

A PM értékeli, hogy a kormány tett lépéseket a gyermekéhezés felszámolásáért az erre fordított összeg emelésével és az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetéssel, de sajnos a legsúlyosabb probléma még mindig fennáll: hatszázezer gyermek továbbra sem jut napi egyszeri meleg ételhez hétvégenként és az iskolai szünetekben. A Máltai Szeretetszolgálat és az MTA tanulmánya szerint ötvenezer gyermek naponta éhezik, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint pedig a magyar gyerekek közel felét közvetlenül fenyegeti az elszegényedés. 

 

Hétfőn a Népjóléti Bizottság tárgyalja az ún. Nemzeti Minimumról szóló civilek által kezdeményezett javaslatot. A javaslatot egyedülálló módon a KDNP-n kívül minden párt aláírta. Reméljük, nem csak a PM téli szünetre vonatkozó javaslatát, hanem a Nemzeti Minimum programot is támogatja a kormány, és végre megkezdődhet az érdemi közös munka a gyermekéhezés felszámolásában.

 

 

Szabó Tímea

a PM társelnöke

Budapest, 2015-11-01