Megosztás
2016.11.10. |

Havi 2000, éves szinten közel 25 000 forinttal lesz kisebb a nyugdíjemelés az infláció által indokoltnál. A Fidesz-kormány 66 milliárd forintot tagad meg a nyugdíjasoktól a megalázó, 0,9%-os nyugdíjemeléssel. A Párbeszéd kérdőre vonja a kormányt és Alapjövedelmet, valamint differenciált nyugdíjemelést kínál az időseknek.
 
A kevesebb mint 121 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a januári 0,9%-os emelés alig több mint ezer forintot jelent, miközben a ténylegesen várt, 2,6%-os inflációnak megfelelő emelés több mint háromezer forintot tenne ki.
 
Bár többlet halmozódott fel a nyugdíjkasszában és a költségvetési hiány is kisebb a vártnál, a Fidesz-kormány mégis visszatartja az idős embereknek járó, összesen 66 milliárd forintot.
 
A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a gazdasági miniszterhez, hogy megtudjuk: mikor kegyeskedik a kormány kifizetni a nyugdíjasok jogos jussát.
 
Egyúttal ismét felhívjuk a figyelmet az Alapjövedelem bevezetésének fontosságára, hiszen többtízezer idős ember van, akinek a jövedelme az 50 ezer forintot sem éri el. De a Párbeszéd által javasolt differenciált – a kisnyugdíjasokat jobban támogató – nyugdíjemelés bevezetésével az a több mint 1,3 millió ember is jobban járna, akinek a járandósága ma nem éri el a 100 ezer forintot sem.

Budapest, 2016. november 10.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

Mindenki számít!
Csatlakozz!