Karácsony_Gergely_sajjtáj_október23
Megosztás
2015.10.23. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint 1956 igazi tartalma az a köztársasági politika volt, amelyben a szabadság és az egyenlőség egybeforrt - mondta a párt budapesti, ünnepi megemlékezésén az ellenzéki párt társelnöke.

 

    Karácsony Gergely úgy fogalmazott: 1956 számos új hőst hozott, akik között mindenki megtalálhatta volna a saját politikai világlátásának a legkedvesebbet, de nem alakult ki egységes nemzeti hagyomány. Ma "mindenki válogat", mindenki kiemeli közülük a világlátásának legmegfelelőbb szereplőt, pedig '56 sokkal gazdagabb volt annál, hogy privatizálni kelljen belőle különböző részeket - mondta.
    Kijelentette, a PM-ben hisznek abban, hogy 1956-ról és a köztársaságról lehet úgy beszélni, hogy az sokaknak kedves legyen, a jövőt lehet úgy építeni, hogy abban mindenki otthonra találjon.
    A mai magyar politika kevéssé tud építkezni 1956 hagyományaiból, pedig a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásával minden olyan bíztatóan indult - mondta. 1989-ben úgy tűnt, hogy '56 hagyománya és történelmi hőstette hozzásegít ahhoz, hogy egy stabil, új köztársaságot alapítsunk. A szovjet katonák elvonultak, de '56 örökségével nem tudtunk mit kezdeni, nem tudtunk belőle egy stabil, új köztársaságot felépíteni - jelentette ki. 
    Szerinte a magyar jobboldal soha nem tudott mit kezdeni azzal, hogy '56 törekvései között sok nemzeti érték mellett a baloldali értékek is szerepeltek. A baloldal pedig nem tudott mit kezdeni azzal, hogy '56 éles szembefordulást jelentett a kommunista hatalmi gépezettel, "és megpróbáltak Nagy Imre személye mögé bújva (...) felzárkózni az ünneplőkhöz" - tette hozzá.
    Karácsony Gergely kitért arra is, hogy november 6-án temetik Göncz Árpádot. Szavai szerint az ő köztársasági elnökké választásakor úgy tűnt, hogy a XX. századi magyar demokratikus hagyomány, az antifasizmus és 1956 egy szereplő személyén keresztül költözik be az új Magyar Köztársaságba.
    Tíz évvel ezelőtt viszont világossá vált, hogy a magyarok, "különböző politikai hisztériáktól felbujtva", képtelenek együtt ünnepelni, képtelenek egymást elfogadni, képtelenek egymás legalapvetőbb szabadságjogai mellett kiállni - fogalmazott. A köztársaság lelke akkor már nem volt velünk, ehhez képest már csak formalitás, hogy Orbán Viktor ezt a szót ki is emelte az alaptörvényből - jelentette ki. 
    '56 egyik tanulsága viszont az, hogy a zsarnokság bármikor összeomolhat. Ez az összeomlás viszont nem azért következik be, mert az erővel szemben egy még nagyobb erő lép fel, hanem akkor, amikor az ellentábor erkölcsi felsőbbrendűsége egyértelművé válik - mondta.
    A megemlékezést néhány tucat szimpatizáns előtt tartották, az esemény végén koszorút helyeztek el Bibó István Duna-parton álló szobránál.

 

A címlapfotót készítette: Erdős László

A galéria képeket készítette: Budai Zoltán