Fenntartható energiapolitika

 

Egy fosszilis energiaforrásokban szegény, energiaszükségletének háromnegyedét jelenleg importból fedező ország számára az energia-önrendelkezés megteremtésének, a fenntartható és megfizethető energiaellátás biztosításának egyetlen módja az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használatának fokozása. Az otthonok energetikai korszerűsítése - hőszigeteléssel, nyílászárócserével, a fűtés modernizálásával, napkollektorok és napelemek felszerelésével - egyszerre alkalmas a háztartások rezsikiadásainak radikális és hosszú távú csökkentésére, a magyar gazdaság fejlesztésére, új munkahelyek teremtésére és az energiaimport-függés visszaszorítására. Magyarországban nem orosz hitelből épülő, orosz technológiájú, orosz üzemanyagot használó, a hulladékát Oroszországban bérfeldolgozó új nukleáris reaktorokra - és velük az ország devizaadósságának megduplázására, egy drága és nagy környezeti kockázatú energetika mamutberuházásra - van szüksége. A jövő sokkal inkább a szél- nap- biomassza- és geotermális erő- illetve fűtőművekre épül, olyan  decentralizált energiarendszerekre, okos hálózatokra és mérőórákra, és persze tudatos fogyasztókra, akik az energiafelhasználás környezeti következményeire is odafigyelnek.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a zöldenergiaszektorra a XXI. század stratégiai ágazataként, hatalmas munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő potenciálú szektorként tekint, amelynek kulcsszerepe lesz az Orbán-kormány idején válságba dermedt magyar gazdaság felélesztésében, a kis- és középvállalkozások megerősítésében. A mi programunk - szemben a titkos Orbán-Putyin alkuban körvonalazott atomerőmű-építéssel - az energiatermelést közelebb vinné az energiafelhasználás helyszíneihez és a fogyasztókhoz. Ezzel megteremthetőek az energiapiac társadalmi kontrolljának feltételei, lehetőséget adva arra, hogy a vállalkozások és a lakosság által az az áramra és a hőre költött pénz ne külföldi mamutvállalatokat és magyar oligarchákat gazdagítson, hanem ott maradjon, ahol az energiát megtermelik illetve felhasználják: a helyi közösségeknél. Magyarország nem maradhat ki az egész fejlett világon végigsöprő zöldenergia-forradalomból, ehhez azonban a magyar energiaipart, a támogatási rendszert és az árazást is át kell alakítani. Jelenleg az árképzés az energiapazarlást ösztönzi, pedig a legolcsóbb és a legkevésbé környezetszennyező energia az, amit nem használunk fel - ennek a szemléletnek is meg kell jelennie az energiaszektorban. 

 

Mit tettünk érte az Országgyűlésben?

Már az Orbán-kormány atomerőmű-bővítési szándékairól szóló első hírek megjelenése idején, 2011-ben parlamenti határozati javaslatot terjesztettünk be a folyamat teljes nyíltságáról és átláthatóságáról, amely a társadalmi részvétel és az információhoz jutás feltételeit igyekezett megteremteni, elejét véve mindannak, ami végül az Orbán-Putyin titkos atomalkuhoz vezetett. 
Ugyanebben a tárgykörben egy
2013-as határozati javaslattal, illetve az atomtörvényhez beadott módosítóval is megkíséreltük biztosítani, hogy az állampolgárokat és az országgyűlést ne lehessen kihagyni az energiapolitikára vonatkozó legfontosabb döntésekből.
Közben pedig parlamenti kérdésekkel folyamatosan tűz alatt tartottuk a kormányt annak érdekében, hogy kiderüljön,
miért szabotálja el a zöldenergia-szektor fejlesztését, és milyen gazdasági érdekkörökhöz juttatja az e célra szánt állami forrásokat.