Zéró korrupció - átlátható közbeszerzés és pártfinanszírozás

 

A közéletet megszállták az oligarchák, azaz olyan üzletemberek, akiknek vagyona az állammal folytatott üzleteknek hála gyarapodott, és akik vagyonukat politikai befolyás kiépítésére is felhasználják. A Fidesz holdudvarába tartozó oligarchák a közéletet jellemző átláthatatlan viszonyokat kihasználva sem a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen jogszabályokat, sem a közigazgatási eljárásokat, sem a piaci verseny szabályait nem tartják tiszteletben. Mindennek köszönhetően mára Magyarország földoligarchák, olajoligarchák, médiaoligarchák és helyi kiskirályok kezébe került. A földpályázatok, az EU-s támogatások elosztása, a helyi közbeszerzések nap, mint nap újabb és újabb lehetőséget jelentenek az oligarchák számára, hogy befolyásukat növeljék a társadalom rovására. A nyilvánvaló csalásokról mindenki tud, ám egyedül senki sem mer azok ellen szót emelni.  Mindez az egész országban, de különösen a lehetőségek szempontjából kiszolgáltatott vidéki kistelepüléseken élők számára elviselhetetlen.

 

A közbeszerzési rendszer átalakításával biztosítjuk az állami pénzek felosztásának átláthatóságát, valamint felülvizsgáljuk a trafikkoncessziós és a földpályázati rendszert és a pályázatok elbírálásának folyamatát. Az interneten hozzáférhetővé tesszük az állam és a magánszféra közötti szerződéseket, amelyek addig nem lépnek hatályba, amíg nem érhetőek el nyilvánosan. A Transparency International ajánlásainak megfelelő kampány- és pártfinanszírozásról szóló törvényt alkotunk.

A PM által állított valamennyi önkormányzati képviselő vállalta, hogy amennyiben elnyeri a tisztséget, úgy az alábbi, a jelenlegi törvényi szabályozásnál szigorúbb szabályokat fogja betartani működése során. Ennek célja az önkormányzati korrupció visszaszorítása és az önkormányzatok működésének átláthatóbbá tétele. Zéró korrupció - önkormányzati vállalásaink. 

 

Mit tettünk érte az Országgyűlésben?

Átfogó törvénymódosító javaslatot nyújtottunk be a korrupció rendszerszintűvé váló jelenségének visszaszorítása érdekében.

Miután a pártfinanszírozás a hazai korrupció melegágya, a pártok működését átláthatóbbá tevő javaslatokat tartalmazó törvénymódosítást nyújtottunk be.

A trafikbotrány során előállt az a méltatlan helyzet, hogy a koncesszió birtokosai kártérítés címén extra jövedelemhez is jutottak. A törvényjavaslat ezt a kiskaput zárja be.

Miután egyes képviselők viselkedése súlyosan sérti az Országgyűlés méltóságát, átfogó határozati javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy helyreállítsuk az állampolgárok Országgyűlésbe vetett bizalmát.