Európai Parlamenti képviselő

1972. július 2-án született Budapesten. 1990-ben érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. 1991-1997 között az ELTE biológus szakának hallgatója, diplomáját ökológia szakirányon szerezte. Ugyanitt 2006-ban biológia tudományokból doktori fokozatot szerzett.

 

 

Többször járt ösztöndíjjal külföldön, 1998-ban a Brüsszeli Szabadegyetemen, 2007-ben Franciaországban, a Versailles-St.Quentin-i Egyetemen kutatott. 1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója, de vendégoktatóként több más intézményben is tanított, így az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében, ugyancsak az ELTE Társadalomtudományi Karán, A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen valamint a PPKE és a University of San Francisco közös angol nyelvű környezeti menedzsment M.Sc. képzésén. Az elmúlt tíz évben közel félszáz hazai és nemzetközi publikációja jelent meg. Közben a civil szektorban is tapasztalatokat szerzett. 2000-ben a Védegylet alapító tagja, 2003-2008 között szóvivője és programvezetője is volt a természet- és erdővédelem, valamint a környezetpolitika területén. Jelentős szerepe volt a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa intézmény létrehozásában. 2009-ben kezdeményező szerepet játszott a veszélyes cianidos bányászati technológia hazai betiltásában.

 

 

2009-ben az LMP alapítója, választmányi tagja, szóvivője. 2010-től országgyűlési képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. 2012 januárjától az LMP frakcióvezetője, 2012 novemberében lemond megbízatásáról, 2013 januárjában kilép az LMP-ből és részt vesz a PM megalapításában. Országgyűlési képvsielőként sokat küzd fenntartható fejlődésért, a zöld fordulatért és az előremutató energiapolitikáért. 

 

2014-ben az Európai parlamenti választásokon az Együtt-PM választási szövetség jelöltjeként indul és mandátumot szerez. Brüsszelben a zöld frakcióhoz csatlakozott. 

 

Nős, felesége múzeumpedagógus. Két gyermeket nevelnek.