hegyesi_beáta_állatmenhely
Megosztás
2017.1.15. |

A magyarországi állatvédelem intézményrendszere még mindig fejletlen: a  menhelyek léte jóformán csak a civil állatbarátok kitartó, önkéntes munkájának köszönhető az Állatvédelmi Törvény betartatása pedig nehéz. A Párbeszéd aktivistái és szimpatizánsai inmár második alkalommal  önkéntes munkájukkal segítették a Budaörsi Állatmenhely dolgozóit, ezzel akarva felhívni a figyelmet az állattartás felelősségére.

 

 Nemrégiben jelent meg a szörnyű hír, hogy a Nógrád megyei Kállón, egy rövid láncra kötött kutya halálra fagyott,  tetemét az állatvédők találták meg egy ház udvarán. A kutyának nem volt megfelelő menedéke sem és így esélye az életben maradásra. A felelős egyértelműen az állat gazdája, aki gondatlanságával az Állatvédelmi Törvény több pontját is megszegte.

 

 Jelenleg azonban a törvény betartatása is nehézségekbe ütközik. Legtöbb esetben az intézkedések kimerülnek a bírságolásban, a prevencióhoz nincsenek meg sem az anyagi sem a személyi feltételek, és a felelős állattartás kultúrája is hiányzik.  A Párbeszéd  javaslata szerint az állatokkal való etikus bánásmódot és helyes gondoskodást az iskolai tantervekbe is be kell építeni, mivel az állatok megértése hozzájárul az állatok bántalmazásának megelőzéséhez, segíti a helyes állattartás kialakulását.  Ezen kívül a kormánynak fejlesztenie kell az állatvédelem intézményrendszerét, és hatékonyabban kell fellépnie az állatok bántalmazása ellen.

 

 

Budapest, 2017. január 15.

Hegyesi Beáta

a Párbeszéd  pest megyei elnöke