Gmo
Megosztás
2015.4.24. |

Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra javaslatát a GMO-összetevőket tartalmazó élelmiszerek és állati takarmányok szabályozásáról. A koncepció illúzióvá teszi a GMO-termékek távoltartását a magyar fogyasztóktól. A génmódosított növények termesztését tiltó tagállamok piacai épp olyan nyitottá válhatnak a GMO-tartalmú élelmiszerek előtt, mint a termelésüket széles körben engedélyező országoké. Ez pedig aláássa a korábban a magyar kormány által nagy sikerként beharangozott, a GMO-növények termesztésének tilalmát lehetővé tevő szabályozás értelmét és hatékonyságát is.

 

Hosszú tárgyalások után év elején fogadták el a GMO-k termesztésének új európai szabályozását. Ebben lehetővé tették ugyan a GMO-k termesztésére vonatkozó tagállami tilalmak bevezetését, ahogy azonban a PM már akkor felhívta a figyelmet, az új rendszer számos ponton nem nyújt kellő garanciákat a génmódosított termékeket elutasító fogyasztók számára. A most bejelentett új javaslat a termelés után a GMO-tartalmú termékek forgalmazását szabályozza – megkönnyítve elterjedésüket az Unió valamennyi piacán, beleértve a technológiát ellenző tagállamokat is. A koncepció szerint a tagállami kormányoknak lehetősége van ugyan bizonyos korlátozásokat bevezetni az ilyen termékek forgalmazása során, azonban a vonatkozó szabályok nem ütközhetnek a belső piac szabadságába, illetve a WTO-előírásokba. Nem nehéz belátni, hogy erre való hivatkozással szinte bármilyen korlátozó intézkedés megtámadható lesz a biotechnológiai cégek, illetve az élelmiszer és takarmánygyártók vagy forgalmazók által. A GMO-termékek tömeges megjelenése az áruházak polcain pedig kérdésessé teheti, hogy vajon mit ér a magyar termesztési tilalom, ha a hazai fogyasztók végül éppúgy GMO termékekkel fognak találkozni a tányérjukon, még ha azok más tagállamokból érkeznek is.

 

A bizottság javaslatát – a PM álláspontjával összhangban – egyértelműen elutasítják a nemzetközi zöld szervezetek, és a Zöldek európai parlamenti képviselőcsoportja is. Meggyőződésünk, hogy az európai GMO-szabályozásnak nem újabb kiskapukat, hanem egyértelmű, az európai fogyasztókat és a környezet biztonságát garantáló, szigorú előírásokat kell tartalmaznia.

 

A magyar kormány az elmúlt hónapokban elmulasztotta, hogy a termesztési szabályozás vitája során egyértelműen kiálljon számos, Magyarország szempontjából alapvető jelentőségű szigorítás mellett. Itt az idő, hogy a GMO-k forgalmazásának engedélyezéséről szóló döntéshozatalban végre következetesen kiálljon a magyar fogyasztók többségének elvárásai mellett. Mindent meg kell tenni, hogy a magyar GMO-tilalom ne csak szimbolikus rendelkezés legyen, hanem valóban távol tudjuk tartani a génmódosított termékeket a magyar piacoktól.

 

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője