Megosztás
2014.9.30. |

A földművelési tárca bárkit boldogan megbírságol, ha nem kaszálja le a földjén a parlagfüvet, az adózók által parlagfű-mentesítésre felajánlott pénzt viszont elherdálja, és a saját céljaira költi – ez derült ki a ParlagfűpollenNO társaság és a TASZ adatigénylési pere során. Az Együtt-PM szerint az érintett miniszternek bocsánatot kell kérnie a kétmillió parlagfű allergiástól, és végre a Kehi is megmutathatná, hogy az erejéből nem csak a civilek zaklatására futja, hanem képes hatékonyan fellépni a valóban elsíbolt közpénzek visszaszerzéséért.

 

A ParlagfűpollenNO társaság a TASZ segítségével végre kiperelte az agrárminisztériumtól, hogy mire is használta föl a kormány az adófizetők által 2009-ben parlagfű-mentesítésre és a pollenallergiával kapcsolatos megelőzésre felajánlott 1,2 milliárd forintot. Úgy tűnik, az információt nem ok nélkül próbálta a kormányzat titokban tartani: a pénz nagy részét az államigazgatásból elküldött dolgozók végkielégítésére fordították, de futotta belőle egy nagy értékű terepjáróra és laptopokra is.

 

Az Együtt-PM a kezdetektől figyelemmel kísérte az ügyet; ahogyan korábban is jeleztük, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon pert kell indítani a nagy összegű, célzott támogatásként a költségvetésbe befolyó közpénzek sorsának megismeréséért. A kormány parlagfű-ügyi bűnlajstroma pedig ezzel az esettel kilométeres hosszúságúra nyúlt: immár nem csak az nyilvánvaló, hogy nem szánnak elég forrást a parlagfű elleni védekezésre és a fertőzött területek felderítését sem végzik kellő alapossággal, de még az állampolgárok által felajánlott pénz nagy részét is elsíbolják.

 

Magyarországon csaknem kétmillió ember küzd pollenallergiával. Az Orbán-kormány az ő érdekeiket, és a pénzt felajánló adózók akaratát vette semmibe a szóban forgó 1,2 milliárd forint eltérítésével. Fazekas Sándor földművelési miniszternek bocsánatot kell kérnie az érintettektől, a mostanában inkább a civilek zaklatásával foglalkozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig ki kell vizsgálnia a minisztérium felelőtlen és a jogszabályokkal ellentétes közpénzköltési gyakorlatát.

 

Budapest, 2014. szeptember 30.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

az Együtt-Pm szakpoltikusa