Megosztás
2016.12.9. |

Magyarországon túl kevesen dolgoznak túl sokat, s ez már a dolgozók egészségének a rovására megy. A megugró táppénzes hiányzások is azt bizonyítják: itt az ideje, hogy bevezessük a Párbeszéd által javasolt négynapos munkahetet.

Megugrott a betegszabadságok aránya a korábbi évekhez képest. Ennek az az oka, hogy a magyar munkavállalók durván túlterheltek; foglalkozás-egészségügyi szakértők szerint egyharmaduk vitálisan kimerült, így könnyebben betegszenek meg.

Mindez nem meglepő: az OECD statisztikái szerint hazánk egyike azon országoknak, ahol a legtöbb munkaóra esik egy dolgozóra. 

A megoldás az olykor a rabszolgatartást idéző hazai foglalkoztatáspolitika, illetve munkáltatói és szervezeti kultúra lecserélése.

Olyan munkahelyeket akarunk látni, amelyek összeegyeztethetők az emberi méltósággal és a természetes emberi igényekkel. Ennek a változásnak szükségszerű része, hogy több embernek kell egyenként kevesebbet dolgoznia.

A munkaidő-csökkentés kétségtelenül megvalósítható, hiszen a hazai foglalkoztatottság jóval az unós átlag van, ha nem számoljuk a közmunkásokat és külföldön dolgozókat.

Az alulfoglalkoztatottságon és a túlhajszolt, éppen állásban lévő embereken egyszerre segítene a négynapos munkahét bevezetése, amely a Párbeszéd Mindenki számít! programjának a része. 

Budapest, 2016. december 9.
Tordai Bence
szóvivő, Párbeszéd

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!