Megosztás
2016.2.8. |

Franciaországban elfogadták azt a törvényt, amely arra kötelezi a nagy élelmiszerláncokat, hogy a fel nem használt, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket megsemmisítés helyett a rászorulóknak kell odaadniuk. A Párbeszéd Magyarországért (PM) nemrég határozati javaslatot nyújtott be egy hasonló program hazai kidolgozása érdekében.

 

Magyarországon évente 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki, miközben milliók élnek nélkülözésben és százezrek számára jelent problémát a mindennapi élelem beszerzése. A PM meggyőződése, hogy ezen a helyzeten mielőbb változtatni kell.

Már itthon is léteznek olyan kezdeményezések, amelyek az élelmiszerpazarlás visszaszorítását és a feleslegessé vált élelmiszerek rászorulókhoz való eljuttatását célozzák, az állam jelenleg nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a probléma valóban felszámolható legyen.

A Párbeszéd Magyarországért korábban olyan javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, mely az élelmiszerpazarlás felszámolását és a fel nem használt élelmiszerek rászorulókhoz való eljuttatását célozza. Bízunk benne, hogy a kormánypárti képviselők nem söprik le az asztalról a javaslatunkat, ahogy azt tenni szokták akkor, amikor a szegénység felszámolását célzó módosításokról döntenek.

 

Budapest, 2016. február 8.

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, PM-társelnök

 

 

Új. Bal. Zöld.