Megosztás
2016.3.18. |

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a Párbeszéd Magyarországért (PM) a városligeti fairtás ügyében. Az ellenzéki párt az ombudsmanhoz is fordul, mivel úgy ítéli meg, hogy a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait.

 

Mire a Városligetet féltő civilek és a PM politikusai, aktivistái reggel odaértek, nyolc hatalmas fát már kivágtak a Főkert munkatársai az egykori Hungexpo-telek helyén. Ezzel a pusztítással vette kezdetét a Liget Budapest projekt. A már a Kossuth tér és az Orczy kert famentesítésében is kulcsszerepet játszó V. kerületi kormányhivatal furcsa határozata alapján indultak be a fűrészgépek. A papír szerint a március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre.

A PM ezért hivatali hatalommal történő visszaélés miatt feljelentést tesz. Bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát.

A PM az ombudsmanhoz is fordul, mert súlyosan sérti a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos jogait, ha ép fák tömeges kivágására kerül sor anélkül, hogy a polgárok véleményezhetnék, vagy megakadályozhatnák a barbár lépést. A párt fellebbez a határozat ellen, aktivistái ott maradnak a helyszínen és nem engedik, hogy az Orbán-kormány tovább pusztítsa Budapest zöldterületeit. 

 

Budapest, 2016. március 18.

Karácsony Gergely

Zugló polgármestere, a PM társelnöke

 

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.