Megosztás
2013.3.23.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség szerint a jövő évi parlamenti képviselő-választásokon visszaélésekre adhatnak lehetőséget a választójogi törvényjavaslathoz benyújtott kormánypárti módosítások. Az ellenzéki pártszövetség nevében erről Karácsony Gergely parlamenti képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) országgyűlési képviselői csoportjának vezetője és Szigetvári Viktor, az Együtt2014-PM társelnöke beszélt szombaton Budapesten.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Fidesz szándéka szerint nem lehet majd országokra lebontva tudni, hogy a határon túlról hányan adhatják szavazataikat név nélküli levélben. A politikus szerint a választói névjegyzékek ezen részének titkossága egyértelműen felveti a választási csalás lehetőségét, hiszen - mint mondta - így nem lehet majd tudni, valóban a határon túlról érkeztek-e szavazatok, vagy a Fidesz aktivistáitól. Kiemelte: néhány környező országban valóban védelemre szorulnak a magyar állampolgárságot felvevők, ám a titkos, "csak a Fidesz által irányított választási iroda" által kezelt névjegyzéket nem tartják erre jó megoldásnak. Karácsony Gergely szerint kompromisszumos megoldás lehet, ha ezeket az információkat külföldi megfigyelőkkel, vagy a pártok képviselőivel is megosztják.

Szigetvári Viktor hozzátette: nem tudják elfogadni azt a módosítást sem, amely az országos listát állítani nem tudó, vagyis a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező szervezeteknek lehetővé tenné a kereskedelmi médiumokban történő fizetett kampányokat. "Ez nem más, mint a lex Békemenet, tisztázatlan forrásokból, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt pénzén mocskos lejárató kampányok beengedése a kereskedelmi médiumokba" - fogalmazott Szigetvári Viktor, megjegyezve: ez a javaslat mindeközben védekezésre se adna lehetőséget a társadalmi támogatottsággal rendelkező pártoknak, amelyek csak a közmédiában hirdethetnének.

Karácsony Gergely a fentieken túl komoly eljárási aggályokat is emelt a változtatásokkal szemben. Mint mondta: remélték, a Fidesz egy új, széles körű társadalmi egyeztetéssel járó törvényalkotó munkába kezd azt követően, hogy az Alkotmánybíróság korábban "szitává lőtte" a választási eljárásról szóló jogszabályt. Ezzel szemben szomorúan kellett tapasztalniuk, hogy a kormánypárt egy csütörtökön benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslattal szeretné átírni a demokrácia egyik legfontosabb jogszabályát - mondta az ellenzéki parlamenti képviselő.