Megosztás
2014.6.1. |

A brutális reklámadó-javaslat célja a nemfideszes vélemények elhallgattatása

 

Az Együtt-PM szerint a Fidesz-KDNP célja az újabb sarc bevezetésével az, hogy a megmaradt szabad sajtót még jobban korlátozza, a vele egyet nem értőket, a neki nem elvtelenül bólogatókat elhallgattassa, a még független szereplőket pedig saját klientúrája kezére játssza.

 

Ha igazak a sajtóhírek, a Fidesz-KDNP egy még brutálisabb reklámadót akar kivetni a magyar médiumokra, mint amiről a választások előtt szó volt. Hazugság, hogy a kormány az igazságosabb közteherviselés jegyében akarja kivetni az új terhet a médiaszektorra. A valóság az, hogy a cél a nemfideszes vélemények elhallgattatása, a már eddig is megtépázott, és sokszor öncenzúrára kényszerített magyar sajtó szabadságának további korlátozása. Ha a terv megvalósul, ráadásul gyorsíthatja a még független médiumok, például a Sanoma-lapcsoport Fidesz-közeli felvásárlását is, így a további klientúraépítést is segítheti.

Nyilvánvaló, hogy az állami hirdetésekből dőzsölő Simicska- és Nyerges-közeli fideszes propagandamédiumokat még jobban ki fogják majd stafírozni, hogy a sarcot fizetni tudják, az igazi vesztes pedig a megmaradt független, piaci alapon működő média lesz. Amelyik cégek tudják, azok különböző technikákkal el fogják kerülni ezt az új sarcot, így tehát a reklámadóból a költségvetésbe alig folyik majd be bevétel. Számításaink szerint az állam alig kaszál majd többet rajta évi 4 milliárd forintnál, ez pedig nem több mint Simicska Lajos tavalyi osztalékjövedelme.

Az Együtt-PM Szövetség tiltakozik a demokráciát és a sajtószabadságot tovább gyengítő reklámadó-javaslat ellen. A Fidesz-KDNP már megint egy újabb aljas húzással próbálja a vele egyet nem értőket, vagy a neki nem elvtelenül bólogatókat elhallgattatni, és szabad médiumokat a Simicska-félék kezére játszani. Mi nem fogjuk ezt hagyni, minden jogi lehetőséget megragadunk, hogy ennek a reklámadónak a bevezetését megakadályozzuk.

 

Budapest, 2014. június 1.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM Szövetség szakpolitikusa